Svilajnac dobija Prirodnjački centar

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilajnac dobija Prirodnjački centar

Ministar za nauku Božidar Đelić i predsednica opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić potpisali protokol o finansiranju i izgradnji Prirodnjačkog centra, koja počinje u septembru.

Protokol o finansiranju i izgradnji Prirodnjačkog centra u Svilajncu, vrednog pet miliona evra, potpisali su potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednica te opštine Gorica Dinčić-Tasić.

Prirodnjački centar će biti deo Centra za promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nauke, površine oko 3.000 kvadratnih metara, a biće finansiran sredstvima Evropske investicione banke (EIB) namenjenim istraživanju i razvoju u javnom sektoru, kojima raspolaže Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj.

"Vlada Srbije je podržala ovaj projekat kako bismo nauku probližili mladima, a istovremeno formirali novu ekonomsku bazu za opštinu Svilajnac", izjavio je Đelić, naglasivši da nauka i tehnologija ne treba da budu skoncentrisane samo u Beogradu i velikim gradskim centrima.

Na ceremoniji potpisivanja rečeno je da će izgradnja centra početi u septembru ove godine, a plan je da bude završena do maja 2011. godine.

Jedninstven Prirodnjački centar u Srbiji 

Istaknuto je da će to biti jedinstven Prirodnjački centar u Srbiji i jedinstvena naučno-obrazovna institucija na Balkanu, a po izložbenoj postavci, i u istočnoj Evropi.

Prirodnački centar u Svilajncu, kako je prezentirano, imaće izložbeni prostor sa osam replika dinosaurusa i 45 orginalnih eksponata. Na samom ulazu biće prikazan razvoj biosfere na zemlji, uz 35 eksponata vodenog sveta praistorije - fosila riba, kolara i dinosaurusa.

U centralnom delu biće tri velike replike dinosaurusa, a u samom centru stajaće orginalni fosil motosaurusa, najstarije vrste dinosaurusa, star 245 miliona godina.

Sprat objekta namenjen je za smeštaj naučno-edukativnog centra, u kome će biti i sala za prezentacije i naučne skupove i kružna galerija za izložbe. U sastavu Prirodnjačkog centra biće i zabavni park.

Budući Prirodnjački centar u Svilajncu će zauzimati prostor od 1,2 hektara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan protokol o izgradnji Prirodnjačkog centra u Svilajncu

Izvor: Blic, 25.Avg.2010

Potprdsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednica opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić potpisali su danas protokol o finansiranju i izgradnji Prirodnjačkog centra u tom gradu, vrednog pet miliona evra...Prirodnjački centar će biti deo Centra za promociju...

Nastavak na Blic...

Potpisan protokol o izgradnji Prirodnjackog centra u Svilajncu

Izvor: Economy.rs, 26.Avg.2010, 01:01

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnoloski razvoj Bozidar Djelic i predsednik opstine Svilajnac Gorica Dincic-Tasic potpisali su danas Protokol o realizaciji i finansiranju projekta Prirodnjackog centra u tom gradu.

Nastavak na Economy.rs...

Evropa izlazi iz recesije, Srbija to mora da iskoristi

Izvor: S media, 26.Avg.2010

Evropa postepeno izlazi iz recesije i to Srbija mora iskoristiti, izjavio je Tanjugu potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić..."Ovo je momenat kada svet izlazi iz krize, Srbija je stabilizovana, konkurentna i imamo mogućnosti, imamo šta...

Nastavak na S media...

Zona "Zmič" i Koridor 10 adut razvoja Paraćina

Izvor: YU-Build.rs, 26.Avg.2010

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić izjavio je danas da je industrijska zona "Zmič", koja se nalazi pored Koridora 10, veliki adut za razvoj paraćinske opštine i privlačenje stranih investicija.Djelić je u razgovoru sa privrednicima Paraćina rekao...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.