Svilajnac: TE „Morava“ ponovo na mreži

Izvor: Šumadija Press, 02.Dec.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilajnac: TE „Morava“ ponovo na mreži

Prva faza kapitalnog remonta Termoelektrane “Morava” u Svilajncu, za šta je utrošeno oko 10 miliona evra, završena je posle pet meseci i ona je ponovo na mreži.

Ovo je Tanjugu izjavila Marija Stevanović, rukovodilac Termoelektrane.

Početak druge faze remonta TE “Morava”, koja radi u sastavu obrenovačkog Javnog preduzeća TE “Nikola Tesla” Obrenovac, planiran je za mart iduće godine.

Na remontu je bilo angažovano oko 50 domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << i stranih firmi, a investirano je oko deset miliona evra – rekla je Stevanović i dodala da su najobimniji radovi izvedeni zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka.

Kako je precizirala, obavljen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radijalnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda.

Takođe, rekonstruisan je postojeći regulacioni sistem turbina, urađena je “baj pas” stanica, zamenjene kritične površine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla.

– Sve vreme remonta, osim tokom radova u službi Unutrašnjeg transporta uglja, redovno je priman ugalj iz rudnika Javnog preduzaća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i Rudarskog basena 

Kolubara“ i sada na zalihama imamo 177.000 tona – rekla je Stavanović.

Te količine uglja, uz one koje se svaki dan dovoze, dovoljne su za stabilan rad postrojenja do marta naredne godine, kada je planiran početak druge faze kapitalnog remonta.

Tada će se uraditi planirana rekonstrukcija elketrofiltera i druga faza membranizacije ložišta kotla a radovi će trajati šest mesec – rekla je Stevanović.

TE “Morava” ima turbinu snage 125 megavata, a godišnje troši oko 650.000 tona uglja. Prethodni kapitalni remont turbine i drugih delova obavljen je krajem 2004. godine, kada se prešlo i na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanje blokom, a uradili su ga stručnjaci i saradnici beogradskog Instituta “Mihajlo Pupin”.

Godinu dana kasnije, zahvaljujući dobro obavljenom remontu “Morava” je ostvarila rekordnu proizvodnju od 600 miliona kilovat časova struje, a bila je na mreži 7.267 sati.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.