Svi zajedno u borbi protiv nasilja u porodici

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi zajedno u borbi protiv nasilja u porodici

BEOGRAD - Sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac pozvani su svi državni organi i građani da se priključe borbi protiv nasilja u porodici, jer je to zločin koji pogađa čitavo društvo.

Stefanović je na sastanku, na kojem su razmatrani predlozi za unaprijeđenje postupanja MUP-a i tužilaštava u slučajevima nasilja u porodici, naveo da je 2013. godine donijet Protokol u postupanju službenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << policije u situacijama nasilja u porodici i upozorio da ne prođe ni nedjelja da nema zabilježenog slučaja porodičnog nasilja, pa do onih ektremnih kao što je slučaj da je čovjek zapalio suprugu i nanio joj teške telesne povrede.

On je istakao potrebu zajedničkog rada, ali i agresivnijeg nastupa na suzbijanju tog oblika nasilja.

Prema njegovim riječima, to je stvar za koju ne možemo da se pravimo da ne postoji i opasnost je u našem društvu.

Kako je rekao, radiće se i dalje na tome da se podigne stepen obučenosti policajaca u takvim situacijama, a da će u obuci pomoći i strani partneri.

Kako je dodao, biće štampani i materijali koji će biti namenjeni i policiji, ali i građanima kako bi se upoznali sa tom problematikom.

On je rekao da će se napraviti poseban protokol za ponašanje policajaca u slučajevima seksualnog nasilja, koji je jedan od dominantnih oblika porodičnoh nasilja.

Stefanović se nada da će se primenom svih novih pravila, protokola i zajedničkog rada osjetiti drastičan pad slučajeva nasilja u porodici.

On je rekao da će MUP razgovarati i sa Tužilaštvom, sa Ministarstvom pravde u smislu pooštravanja sankcija za nasilnike ali i veće mogućnosti policajcima za djelovanje.

Dolovac je posebno istakla da je porodica stub društva i da upravo zaštita porodice treba da bude prioritetni zadatak svih državnih organa.

Ona je upozorila da se u velikom broju slučajeva radi o počiniocima koji imaju istorijat prethodnog nasilničkog ponašanja.

Kako je rekla, i Tužilaštvo i policija treba odlučno da reaguju, ali i podvukla da to nisu organi prevencije.

"Bez uključivanja svih spratova našeg društva, nećemo napraviti značajnije rezultate", rekla je Dolovac koja je još jednom istakala da smatra da je prevencija najznačajnija u suzbijanju porodičnog nasilja.

Ona je istakla potrebu osiguravanja čvrstih dokaza kako bi se izvršilac mogao osuditi i kako bi se mogla dobiti pravosnažna osuđujuća presuda.

 Sastanku su prisustvovali i direktor policije Milorad Veljović sa saradnicima, kao i načelnici svih policijskih uprava u Srbiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.