Svi za ukidanje PDV na bebi opremu

Izvor: B92, 16.Mar.2012, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za ukidanje PDV na bebi opremu

Beograd -- Peticija s više od 180.000 potpisa za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu za bebe predata Skupštini Srbije. Vlada menja zakon o PDV-u.

Akciju su podržali državni vrh i političke partije, a najavljeno je da će se osim promene Zakona o povraćaju PDV-a i ograničiti marže na bebi opremu i hranu.

Roditelji s bebama u kolicima i organizatori akcije "Glasaj za bebe", noseći kutije s potpisima, prvo su prošetali od Trga Republike do Doma Narodne skupštine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde su potpise predali predsednici Skupštine Srbije.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je objasnila da postoje dve formalne mogućnosti da se inicijativa konkretizuje – Vlada Srbije ima mogućnost da donose uredbu kojom bi to pitanje regulisala ili da se ukidanje PDV i ograničavanje trgovačkih marži reguliše zakonom.

"Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu aklamacijom svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe”, naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od Vlade Srbije da pronađe rešenje za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, potvrđeno je za B92 u kabinetu predsednika Republike.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je najavio da će Vlada Srbije u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV-u koji će se odnositi na porez na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode.

Peticiju u akciji "Glasaj za bebe" organizovali su Fond B92, Udruženje "Roditelj", portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije.

Potpisivanje peticije počelo je 2. marta i tokom sedam dana građani su imali priliku da u više od 50 gradova Srbije podrže akciju kojom se zalažu za ukidanje PDV-a i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za novorođenčad učinilo mnogo pristupačnijom roditeljima.

Organizatori peticije za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, roditelji s bebama u kolicima prvo su se okupili na Trgu Republike u Beogradu i potom su krenuli u šetnju do Doma Narodne skupštine, gde su Slavici Đukić Dejanović predali potpise građana koji su podržali tu inicijativu.

Inicijativu su podržali i predsednica parlamenta Dejanović, potpredsednica vlade zadužena za privredu Verica Kalanović, Srpska napredna stranka, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić kaže da je važno da nakon razgovora u Vladi Srbije inicijativa što pre bude konkretizovana i da se nađe u parlamentu. On je podsetio da je pre nekoliko godina postojala takva inicijativa, koja tada nije bila realizovana.

"Zbog toga sada ne bi trebalo da se odugovlači u konkretizovanju ove inicijative”, naveo je Matić.

Slavica Đukić Dejanović je navela da će, čim u skupštinu bude stigao predlog zakona za ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe, sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.

"Ako se složimo, bilo bi divno da, bez rasprave, aklamacijom samo to izglasamo. To je neka ideja koja je iznedrena u razgovoru sa organizatorima inicijative, a ja sam spremana da je realizujem”, naglasila je predsednica parlamenta.

Organizatori peticije su popodne u Vladi Srbije razgovarali s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom trgovine Dušanom Petrovićem i državnim sekretarom u ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem.

Premijer Cvetković je najavio da će Vlada Srbije u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV-u koji će se odnositi na porez

na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode.

"Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, predlogom zakona biće omogućen

povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", saopšteno je iz Vlade Srbije. Izmene Zakona o PDV-u odmah će biti dostaljene Skupštini na usvajanje.

Oni su, kako je navedeno u saopštenju, istakli da podržavaju akciju "Glasaj za bebe" i o tome su u poslednjih nekoliko meseci razgovarali

sa predsednikom Tadićem.

Ministar Petrović kaže da ministarstvo trgovine već analizira marže na opremu i hranu za bebe i da će u narednom periodu biti doneta uredba kojom će biti ograničene trgovačke marže na te proizvode.

Takođe je konstatovano da pitanje visokih cena proizvoda za bebe nije vezano samo za PDV i u tom smislu dogovoreno je da se i u narednom periodu nastave razgovori predstavnika vlade i udruženja koja su organizovala ovu akciju kako bi se sistemskim merama uticalo na populacionu politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.