Svi putni pravci prohodni iako veje

Izvor: Mondo, 11.Dec.2012, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi putni pravci prohodni iako veje

Predrag Marić izjavio da su svi putni pravci prohodni. Počela nova vejavica, najviše pada u Kruševcu, Kraljevu, Velikom Gradištu i Neogtinu. U Prijepolju pojedina sela "odsečena". Na Kosovu restrikcije struje.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je napomenuo da sve državne službe moraju da sarađuju kako se ne bi opet dogodilo da građani ostanu zavejani na putevima gotovo 24 sata.

"Izvinio bih se svim putnicima koji su tokom vikenda prošli >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pakao i po 22 sata čekali zbog toga što se na autoputu zaglavilo 30 teških teretnih vozila i koji su napravili kolaps", rekao je Marić i dodao da su prošlog vikenda pojedini delovi državnog sistema zakazali.

Marić je rekao Tanjugu i da se još radi na raščišćavanju pojedinih lokalnih puteva i da je zato u tim mestima vanredna situacija još uvek na snazi.

Prema njegovim rečima, ne postoje ugrožena mesta do kojih pripadnici Sektora za vanredne situacije ne mogu da dođu, već da ima samo onih u kojima lokalni putevi još nisu raščišćeni i gde saobraćaj ne moze normalno da funkcioniše.

Povodom najave novih snežnih padavina, Marić je apelovao na sve delove državnog sistema da sarađuju.

"Ukoliko budu sarađivali pripadnici Sektora, putari, saobraćajna policija i Republički hidrometeorološki zavod, kolapsa na putevima neće biti", zaključio je Marić.

Novi sneg koji od noćas pada na području jugozapadne Srbije otežao je snabdevanje strujom u planinskim selima, a u pojedinim mestima u prijepoljskom kraju u prekidu je i lokalni saobraćaj.

"Tokom noći i jutra otežano je snabdevanje strujom u planinskim selima. Jutros je u prekidu lokalni saobraćaj ka više seoskih centara u prijepoljskom i susednim opštinama", rekao je agenciji Beta Vehbija Muzurović iz Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

U Prijepolju je napadalo 15 centimetara novog snega. Na magistralnim i regionalnim putnim pravcima saobraćaj se odvija bez zastoja, ali uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Sneg od noćas pada i na Zlatiboru i okolini umerenim intenzitetom, pa je doprineo povećanju snežnog pokrivača na 31 centimetar.

Nove padavine nisu, po rečima putara iz Zimske službe u Mačkatu, donele veće problem u saobraćaju.

Magistralni i regionalni putevi u niškom kraju su pod snegom i saobraćaj je veoma otežan, rekli su u Preduzeću za puteve "Niš".

Sneg koji od sinoć neprestano pada na području Kraljeva jutros je visok od 30 do 40 centimetara, ali nije izazvao zastoje na Ibarskoj magistrali.

Načelnik Štaba je rekao da se putni pravci u okolini Kraljeva zbog intenzivnog suvog snega neprestano čiste, kao i da su putevi prema Goču i na pravcu Ušće-Studenica prema Ivanjici još prohodni.

On je naveo da su dalekovodi za prenos električne energije za sada bezbedni jer pada suv sneg.

"Obzirom da sneg neprestano pada, nije isključena mogućnost da za nekih pet sati situacija u Kraljevu bude otežana", dodao je on.

Zbog snežnih padavina saobraćaj na severu Kosova se odvija otežano, a uvedena su i jednočasovna isključenja električne energije.

Pod snegom čija visina je oko 20 centimetara su i gradske ulice u Kosovskoj Mitrovici, a građani od ranih jutarnjih sati čiste sneg ispred svojih kuća i ulaza u zgrade i radnje.

Na severu Kosova stupile su na snagu restrikcije električne energije, a Zoran Obradović iz "Elektrokosmeta" rekao je da će na snazi biti jednočasovna isključenja struje.

Redukcije će se sprovoditi po sistemu šest sati sa strujom jedan sat bez nje, kako bi se rasteretila elektro mreža, objasnio je Obradović.

On je istakao da će ovakav režim restrikcija biti na snazi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću u periodu od 10.00 do 22.00 sata.

Jak sneg u Srbiji trenutno pada u Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Umeren sneg pada na Crnom Vrhu, na Zlatiboru, u Sjenici, u Kuršumliji, Ćupriji, Nišu i Zaječaru.

Slab sneg pada u Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu, Loznici, Valjevu, Beogradu, Kragujevcu, u Požegi, na Kopaoniku, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju.

Na Kopaoniku ima 37 centimetara snega, u Zrenjaninu 36, Sjenici 35, na Crnom Vrhu i u Kikindi 31, Banatskom Karlovcu 30, Somboru 24, Beogradu 22, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu 20.

U Kuršumliji ima 15 centimetara snega, Požegi, Kruševcu i Zaječaru 13, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Chupriji 12, u Loznici i Kraljevu 11, na Paliću, Velikom Gradištu, Valjevu i u Leskovcu 10.

U Nišu ima osam cenitmetara snega, u Negotinu sedam, u Vranju šest, a u Dimitrovgradu pet.

Prema meteorološkoj prognozi za period do 18. decembra, sutra će u Srbiji biti hladno i vetrovito, pre podne oblačno sa snegom, a posle podne i uveče očekuje se prestanak snega i razvedravanje.

Vetar će biti umeren severozapadni, uveče u slabljenju.

U četvrtak ujutru biće veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem, po kotlinama biće kratkotrajna magla. Tokom dana biće pretežno sunčano i malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra.

U petak će biti osetno toplije uz umeren i jak jugoistočni vetar. Pre podne biće pretežno sunčano, posle podne se očekuje naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, najpre u jugozapadnim krajevima. Krajem dana i tokom noći ponegde je moguća i pojava ledene kiše.

Od subote do kraja perioda biće oblačno, mestimicno sa kišom, u višim planinama sa susnežicom i snegom. U košavskom području biće vetrovito.

U predelima ispod 500 metara nadmorske visine očekuje se postepeno otapanje snežnog pokrivača.

(agencije/MONDO/Foto: Rade Prelić, Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kruševac

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi putni pravci prohodni, počelo da veje

Izvor: Mondo, 11.Dec.2012

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je su svi putni pravci prohodni i da je situacija u Srbiji stabilna. Počela nova vejavica...Marić je napomenuo da sve državne službe moraju da sarađuju kako se ne bi opet dogodilo da građani ostanu zavejani na putevima gotovo...

Nastavak na Mondo...

SNEŽNA OPSADA SRBIJE: Još 20 cm u naredna 24 sata!

Izvor: Kurir, 11.Dec.2012

Nema zastoja na Ibarskoj. Jak sneg trenutno pada u Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu..BEOGRAD - U većem delu Srbije ponovo pada sneg, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se očekuje povećanje snežnog pokrivača od 16 do 20 centimetara...Načelnik Sektora za vanredne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.