Svi naši patriotizmi

Izvor: Blic, 10.Jun.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi naši patriotizmi

Samo je u Vujaklijinom leksikonu patriotizam jedan: ljubav prema otadžbini, rodoljublje. U srpskoj praksi to nije tako jednostavno. Osim tog „klasičnog”, imamo „ekonomski”, „lokalni”, „pravni”, „sportski”… patriotizam.

Bogati preduzetnici dobrovoljno su se javili da pomognu državnim preduzećima koja slabo posluju, objašnjavajući to „ekonomskim patriotizmom”, a poznato je da neki od tih finansijski najjačih patriota imaju firme registrovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << van Srbije gde doznačuju i novac zarađen u Srbiji i plaćaju porez. Iskrenost ili licemerje?

Na tu „malu” patriotsku devijaciju upozorio je i predsednik države. Ali čak ni on, kao i mnogi političari u ovoj zemlji, ne spada u „pravne patriote” koji striktno poštuju propise. Iako je, recimo, to zabranjeno, oni istovremeno, uz političku, obavljaju još neku drugu javnu funkciju. Kao, na primer, posao predsednika stranke.

Lokalpatriotizam je odavno kod nas normalna stvar: prvo rodni kraj, potom domovina! Zanimljiv je i sportski patriotizam. Nesporna je ljubav vrhunskih sportista prema otadžbini. Samo što novčano najmoćniji među njima nisu i ekonomske patriote jer im je prebivalište van Srbije gde su poreski obveznici. Čim stasaju za profesionalne vode, mladi sportisti, razumljivo, odlaze tamo gde su im ponuđeni bolji uslovi.

Dve trećine studenata Beogradskog univerziteta razmišlja da napusti Srbiju po završetku studija. Ne moramo, naravno, živeti u svojoj zemlji da bismo je voleli. Ali, šta kad većina ode iz nje a sve što vredi bude izneto ili rasprodato? Ubi bene, ibi patria, kaže latinska izreka - gde mi je dobro, tamo mi je domovina. Od otadžbine ostaće nam samo uspomena.

Ovi fenomeni nisu svojstveni jedino Srbiji. No, gledanje u tuđa dvorišta nije uteha. Nije, takođe, ni lako naći državu u kojoj se patriotizam poteže kao argument u svakoj prilici i s toliko značenja kao ovde. Krupne reči povezuju sve naše patriotizme. U sučeljavanju s našom realnošću, životnom perspektivom, novcem, funkcijom, političkim beneficijama" od njih ostaje samo puka definicija u leksikonu stranih reči.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.