Svi ministri dostavili izveštaje o imovini

Izvor: Press, 03.Jun.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi ministri dostavili izveštaje o imovini

Rok za dostavljanje izveštaja o imovini i prihodima ministara Agenciji ističe sutra u ponoć, a kako je rečeno, svi članovi vlade su ispunili tu obavezu, a izveštaji su dostupni u registru na internet prezentaciji Agencije.

Pravilnikom Agencije za borbu protiv korupcije o registru funkcionera i registru imovine propisano je da Izveštaj funkcioner dostavlja lično, podnošenjem Agenciji u elektronskoj i štampanoj formi na propisanom obrascu.

Po dobijanju programski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << generisane šifre kojom se potvrđuje elektronska registracija Izveštaja, funkcioner odmah, a najkasnije u roku od osam dana, dostavlja Agenciji Izveštaj u štampanoj formi, neposredno ili preporučenom poštanskom pošiljkom.

Rok za podnošenje elektronskog Izveštaja o imovini i prihodima ministara istekao je 27. maja, a krajnji rok za dostavljanje Izveštaja u pisanoj formi ističe sutra.
"Svi funkcioneri imaju obavezu da u roku od 30 dana nakon izbora, postavljenja, odnosno imenovanja uzmu generisani bar kod i dostave Izvestaj o imovini i prihodima u elektronskom obliku Agenciji. Oni, zatim, imaju naknadnih osam dana da izveštaj sa bar kodom dostave i u pisanoj formi"", rekao je ranije Tanjugu zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

Protiv funkcionera koji ne poštuju predviđene rokove za predaju izveštaja o svom imovinskom stanju, Agencija pokreće postupak po Zakonu o Agenciji, a nakon sprovedenog postupka podnosi i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, objasnio je Joksimović.

On je podsetio da je u ovoj godini Agencija pokrenula oko 200 postupaka, te da je u više od 50 slucajeva zahteva podnela zahteve za pokretanje prekreršajnog postupka.

Kada je rec o eventualnoj krivičnoj odgovornosti funkcionera, ona postoji ukoliko funkcioner uopšte ne podnese Izveštaj ili daje lažne podatke, u nameri da prikrije svoju imovinu i prihode.
"S tim u vezi, tokom ove godine Agencija je već podnela 10 krivičnih prijava protiv funkcionera za koje sumnja da nisu prijavili ili su prijavili lažne podatke o imovini i prihodima i 16 izveštaja zbog postojanja sumnje da su izvršena druga krivična dela predviđena pre svega krivičnim zakonom kao što je zloupotreba službenog položaja, utaja poreza i pranje novca"", rekao je Joksimović.

Promenjena je, kako se navodi, imovinska karta premijera Vučića koji sada, u odnosu na prošli izveštaj, ima prijavljenu garsonjeru veličine 30 kvadrata.

Ministarske plate su različite i kreću se između 98.000 do 145.000 dinara, s tim da pojedini ministri i dalje imaju razne dodatke.

Tako prema podacima iz izveštaja potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nije na platnom spisku Vlade Srbije, dok "novi" ministar odbrane Bratislav Gašić prima platu od 105.405 dinara, ima dve kuće - jednu od 360, a drugu od 250 kvadrata, kao i automobil "audi" iz 2007. godine koji je kupljen na lizing.

Ministar privrede Dušan Vujović mesečno prima 105.000 dinara, a prijavio je, između ostalog i četiri nekretnine - stan od 131 kvadrata, od 57 i od 54 kvadrata, kao i četvorosobnu kuću od 300 kvadratnih metara.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković vlasnik je polovine stana od 57 kvadrata, a prima 89.000 dinara na Agronomskom fakultetu u Kragujevcu, naknadu troškova za odvojen život u iznosu od 38.374 dinara neto, kao i 19.920 dinara kao ministar.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne prima platu u Vladi Srbije već u Kliničkom centru od 88.000, vlasnik je polovine dvosobnog stana i nema ušteđevinu, dok ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović sada prima 101.000 što je devet hiljada manja plata u odnosu na poslaničku.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kao ministar prima 145.000 dinara i ima stan od 99 kvadrata i garažu, dok je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, prijavo platu od 98.500 dinara.

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički prima 103.000 dinara mesečno, ima polovinu stana od 95 kvadrata, nema automobil, ali ima ušteđevinu.

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić i sada dobija 110.000 dinara, ali više nije član Upravnog odbora Fonda za razvoj gde je, po ranijem izvestaju, primao 40.420 dinara i član Komisije Upavnog odbora gde nije primao platu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.