Svetski mediji o povratku Šešelja

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o povratku Šešelja

Svetski mediji preneli su vest o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd, navodeći da ga je na aerodromu dočekalo na stotine pristalica.

Američka agencija Asošiejted pres podseća da je Šešelja Sudsko veće Haškog tribunala privremeno oslobodilo iz humanitarnih razloga - zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi lečenja od kancera.

Agencija Frans pres prenosi da su Šešelja dočekali članovi porodice, zvaničnici iz njegove stranke i više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljadu pristalica, uz usklike: "Pobeda, pobeda".

Britanska agencija Rojters navodi da se "oboleli srpski nacionalistički lider danas vratio kući posle više od 10 godina pritvora u Hagu" uz ocenu da njegov povratak stavlja Vladu Srbije u neugodan položaj.

Rojters napominje da je Šešelj bio politički mentor i bliski prijatelj sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, pre nego što su 2008. godine obojica istupili iz njegove tada opozicione SRS i poveli zemlju ka pridruživanju EU.

SRS, koja je godinama bila najveća stranka u Srbiji, izgubila je svoje mesto u parlamentu, ali Šešelj i dalje uživa podršku "među tvrdokornima", koji najavljuju okupljanje u centru Beograda za subotu, zaključuje britanska agencija.

I Radio Slobodna Evropa izvestio je o Šešeljevom dolasku u Beogradu opisujući kako su ga pristalice dočekale skandiranjem “Vojo, Srbine” i pesmom “Marš na Drinu”, uz bakljadu ispred aerodroma.

RSE podseća da je Šešelj ranije rekao da ne dolazi u Srbiju "da se leči, nego da se sveti".

Istovremeno, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja svojevrsna poruka kako funkcioniše sudski sistem u Haškom tribunalu.

"To je svojevrsna poruka kako funkcioniše sudski sistem u Haškom tribunalu kada čovek 11 godina sedi u zatvoru bez konačne presude", rekao je Čepurin tokom debate posvećene ukrajinskoj krizi u beogradskom Medija centru.

Vojislav Šešelj je "čovek iz prošlosti", a njegov povratak u Beograd je uznemirio vladu Srbije, piše nemački dnevnik "Berliner cajtung" navodeći da tog čoveka u Beogradu ne žele ni njegovi bivši partijski prijatelji.

Oni su u međuvremenu okrenuli leđa Šešelju, "preokrenuli su se", napravili novu stranku i danas su okosnica Vlade Srbija koja sebe vidi na putu reformi ka Evropskoj uniji.

I dok se u izjavama pojedinaca u vladajućim krugovima u Beogradu, kako navodi list, otpuštanje Šešelja shvata kao zavera Zapada da se "demontira" premijer Aleksandar Vučić, koji je odlučan da sprovede reforme, neki analitičari procenjuju da bi povratak lidera radikala mogao njegovoj stranci da udahne novi život, s obzirom da je u međuvremenu postala beznačajan politički faktor.

Haški tribunal pustio je Šešelja privremeno na slobodu iz zdravstvenih razloga, garancije je dala Vlada Srbije, a proces protiv njega ne može da se nastavi pre leta 2015. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetski mediji o Šešeljevom povratku

Izvor: RTS, 12.Nov.2014

Svetski mediji preneli su vest o povratku lidera Srpske radikalne stranke i haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd, navodeći da ga je na aerodromu dočekalo na stotine pristalica...Američka agencija Asošiejted pres podseća da je Šešelja Sudsko veće Haškog tribunala privremeno oslobodilo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.