Svetski krem multimedijalne umetnosti u Beogradu

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski krem multimedijalne umetnosti u Beogradu

Trodnevni festival „Rezonejt” okupio najznačajnije stručnjake savremenih tendencija u umetnosti, koji ne stvaraju kičicom ili glinom već softverima i drugim digitalnim alatkama

Umetnici u 21. veku ne stvaraju usamljeni u mračnim ateljeima već u društvu kolega, u interaktivnom radu na laptopovima, i tako nastaju dela nove digitalne kulture, utisak je posle prvog dana „Rezonejt” festivala, koji je juče svečano otvoren u beogradskom Domu omladine.

Posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upravo simbiozi novih tehnologija, vizuelnih i muzičkih umetnosti, digitalnoj kulturi generalno, drugi put okupio je u glavnom gradu Srbije najeminentnije stručnjake sveta. Oni će do sutra, do kada traje festival, posetiocima, takođe iz svih delova sveta ali i studentima niškog, beogradskog, novosadskog i kragujevačkog univerziteta predočiti svoje veštine i tumačenja spajanja umetnosti i tehničkih dostignuća 21. veka .

Kako je za „Politiku” rekao Filip Višnjić, jedan od organizatora i kurator dnevnih programa, trenutno se u svetu u ovoj grani umetnosti dešava tranzicija – gde se od konzumenata pomera polje ka samim stvaraocima, pa u skaldu sa tim Srbija, u fazi tranzicije, predstavlja odličnu lokaciju za organizovanje ovakvog festivala.

– Predavači su bili oduševljeni kada su dobili poziv, jer generalno istočna Evropa nije područje poznato u svetu kao tehnološki razvijeno a naročito u segmentu upotrebe novih tehnologija u umetnosti; poput SAD, Japana, Nemačke. Ipak, uspeli smo – ne skriva on zadovoljstvo.

Na spisku predavača i vodiča kroz radionice koje obuhvataju teme od softverskog inžinjeringa do teorije vizuelnih umetnosti i proizvodnje digitalnih alatki za kreativno izražavanje, su i imena poput Andrea Mjulera, vrhunskog konstruktora svetla, Golana Levina, profesora elektronske umetnosti na Univerzitetu „Karnegi Melon”, čije su specijalnosti interaktivna umetnost, generativni oblik, digitalna proizvodnja, vizualizacije informacija i audio-vizuelni performansi.

Festival je otvorio Bratislav Petković, ministar kulture, rečima da je ponosan što smo ugostili eminentne stručnjake, kao i da se nada da će naši studenti za koju godinu biti predavači na nekom sličnom događaju na nekom drugom delu planete. 

A. C.

objavljeno: 21.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Počeo festival Resonate

Izvor: Mondo, 21.Mar.2013

Festival posvećen primeni novih tehnologija u umetnosti i kulturi otvoren u Domu omladine...Resonate 2013 obuhvatiće trodnevni zabavni i edukativni program, saopštili su organizatori. Očekuje se više od 800 posetilaca iz različitih delova sveta, a teme koje će obuhvatiti program protežu se od...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.