Svetski dan slobode medija: Vratite nam naše kolege VIDEO

Izvor: B92, 03.Maj.2021, 22:33

Svetski dan slobode medija: "Vratite nam naše kolege" VIDEO

Na Svetski dan slobode medija, novinari redakcija na srpskom sa KiM podsećaju da je sudbina 17 nestalih i kudnapovanih medijskih radnika i dalje nerasvetljena.

Iz Gračanice je ukazano i na probleme sa kojima se novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku suočavaju.

Novinari i redakcije na srpskom jeziku sa Kosova i Metohije zahtevaju na Svetski dan slobode medija da se svi krivci za ubistva i otmice 17. medijskih radnika pronađu i kazne. To je još 2018. godine zatražila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Evropska federacija novinara.

"Tužioci iz Beograda i Prištine sarađuju u slučajevima ubistava i kindapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji, i o svojim rezultatima redovno obaveštavaju javnost", kazao je Budimir Ničić v.d. predsednik UNS-a na Kosovu.

Podsetimo, okupljeni u Gračanici ukazali su i na druge brojne probleme srpskih medija.

"Vratite nam naše kolege", poruka je sa skupa članova Udruženja novinara Srbije i srpskih medijskih radnika, povodom Svetskog dana slobode medija, koji je održan u Gračanici.

Novinari su podsetili i na brojne nerasvetljene napade u proteklih godinu dana, a jedan od njih je prošlogodišnji fizički napad na direktora RTV "Puls" Nenada Milenkovića u Severnoj Mitrovici.

Na skupu je ukazano i na druge probleme sa kojima se srpski mediji i novinari suočavaju, kao što je nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika.

Opšitnije o ovoj temi u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.