Svetske agencije: Priština krenula u trgovinski rat

Izvor: Mondo, 22.Nov.2018, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske agencije: Priština krenula u trgovinski rat

Priština je pokrenula trgovinski rat s Beogradom nakon što nije uspela da prikupi dovoljno glasova za članstvo u Interpolu, piše američka agencija Blumberg uz ocenu da to preti da ugrozi godine napora "da se pomire balkanski susedi".

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Kosovo koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine traži od međunarodne zajednice da je prizna kao državu, čemu se Srbija protivi, piše Blumberg i dodaje da od 2013. godine Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Priština razgovaraju o unapređenju odnosa kako bi mogle da se pridruže EU, a čak su raspravljale o razmeni teritorija kao potencijalnom rešenju spora.

Taj proces je, piše agencija, "udario u zid" u sredu, nakon što je Srbija izlobirala kod drugih država da blokiraju prijem Kosova u međunarodnu policijsku mrežu i kada su delegati iz Srbije "skočili, zagrlili jedni druge nazivajući to jednom od svojih najvećih pobeda".

Kako piše Blumberg, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj odgovorio je uvođenjem taksi od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije na KiM i najavio da sledi još mera.

U sredu uveče predsednik Srbije je rekao da Beograd neće odgovoriti kontra merama na ono što smatra "objavom trgovinskog rata", već da će umesto toga pokušati da pomogne stranim kompanijama koje rade u Srbiji i izvoze robu na Kosovo.

Blumberg citira i izjavu Vučića u kojoj kaže da Priština želi da primora Beograd na kapitulaciju i priznavanje nezavisnosti, kao i da se to neće dogoditi.

Kako se navodi tenzije između Beograda i Prištine, koje su imale sukob 1999. godine koji se okončao NATO bombardovanjem, što je primoralo vojsku Srbije da se povuče sa Kosova.

Haradinaj: Porez ukidamo kada Srbija PRIZNA Kosovo!

"Od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost Srbija uz podršku Kine i Rusije opstruira Kosovo da se učlani u međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija", piše američka agencija.

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine ka postizanju trajnog kompromisa, pozvala je Kosovo da momentalno ukine takse na izvoz robe iz centralne Srbije na KiM, a njenu poruku je podržao evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je istakao da su te mere u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e.

"Nacistička lomača": Srpski proizvodi gore i u Dečanima

Blumberg piše i da su vlasti u Prištini optužile Beograd da je blokirao neke proizvode sa Kosova, i prenosi ultimatum kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će nove tarife ostati na snazi dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

Više od 2.500 kompanija iz centralne Srbije izvoze proizvode na Kosovo, uključujući hranu, pića, hemijske i građevinske materijale, a ukupna vrednost tog iznosa je 2017. godine bila oko 450 miliona evra, odnosno oko tri odsto ukupnog izvoza iz centralne Srbije.

Ove kompanije neće plaćati prištinske takse

Kosovo izvozi oko devet odsto robe u centralnu Srbiju.

Američka agencija AP ocenjuje da su tenzije između Srbije i Kosova danas porasle nakon što je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na svu robu koja se uvozi iz centralne Srbije.

Agencija navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio Evropsku uniju i Zapad da navodno nisu uspeli da spreče taj potez Kosova.

Američka agencija podseća da je Vučić, kazao da je Zapad uvek krivio "obe strane" za tenzije na Kosovu dok zapravo podržava samo jednu, a to nije Srbija.

Agencija podseća da je Vučić kazao da će se Srbija boriti i da neće dozvoliti da srpska deca na Kosovu nemaju mleka zbog uvedenih taksi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.