Svetska dramska literatura premijerno u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska dramska literatura premijerno u Novom Sadu

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u ponedeljak je premijera drame "Ivona, burgundska kneginja" poljskog pisca Vitolda Gombroviča, u režiji Radoslava Milenkovića.

Taj klasični komad svetske dramske literature, objavljen tridesetih godina minulog veka, kod nas je vrlo retko igran, a u SNP-u će prvi put biti izveden. Najavljujući predstavu, reditelj Milenković ocenio da je taj Gombrovičev komad "veličanstven po svojoj priči, stilu, pitanjima koja pokreće", kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je savremenost odnosno svevremenost ključna karakteristika tog dramskog dela.

"Ovaj komad se bavi malim čovekom u njegovom sudaru sa svemoćnom vlašću i govori o tom bezizlazu u kojem se nalazi običan čovek", rekao je reditelj napominjući da je svaka vlast po svojoj suštini prisila a, kako je dodao, "važnije je to kakvo društvo zapravo ta vlast proizvodi".

U produkcijskom pogledu taj dramski komad je veoma zahtevan, ističe reditelj napominjući da se na sceni pojavljuje više od 20 glumaca što, kako je ocenio, samo potvrđuje velike mogućnosti i snagu dramskog ansambla SNP-a.

"Ova predstava je test snage za jednu pozorišnu trupu, odnosno ansambl", tvrdi Milenković i ističući važnost afirmisanja mogućnosti dramskog sastava SNP-a, dodaje da je predstavu uradio sa sjajnom glumačkom ekipom.

Scenografiju za dramu "Ivona, burgundska kneginja" uradila je Miljena Vučković, kostimograf je Jasna Badnjarević a igraju Marija Medenica, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marko Savić, Predrag Momčilović, Jovana Mišković Marko Vasiljević i drugi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.