Sveta vodica za bordele i stadione

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2015, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta vodica za bordele i stadione

Odavno je poznato da pravoslavni srpski sveštenici, ali i vladike, osvećuju sve i svašta što klijenti naruče, a često debelo plate. Osveštavaju se tržni centri, stadioni, stranačke prostorije, izvori, prodavnice, preduzetnički lokali, kafane, moteli, njive, putevi, mostovi, pasarele, automobili, čamci, motori. Najnoviji primer je osvećenje fudbalskog kluba i stadiona u Istočnoj Srbiji.

Kako bi skinuli "prokletstvo" sa lokalnog kluba Sloga, jer u poslednje vreme ne postiže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uspehe, sveštenici Srpske pravoslavne crkve nedavno su osveštali prostorije, teren i stadion u Petrovcu na Mlavi, homoljskoj varoši poznatoj po velikom broju ljudi koji žive u dijaspori.

S obzirom na to da fudbalerima nikako da krene, meštani su zaključili da je Sloga pod "crnom magijom" te da se "zle čini" mogu ukloniti jedino svetom vodicom. Četvorica popova, prema navodima sajta eBraničevo, u prisustvu Uprave, igrača i stručnog štaba, osveštali su prostorije, teren i renovirani stadion. Predstojeće utakmice pokazaće da li su opravdana očekivanja sportskog dela čaršije i njihovi ljubimci početi da nižu golove.

Ili će ovaj sveštenički trud biti uzalud, kao u davnašnjem slučaju beogradskog motela (tačnije - bordela) "Sveti Nikola" kojem nije pomoglo ni ime znamenitog sveca ni kropljenje svetom vodicom. Bespravno podignuti objekat je ipak srušen. Do građevinske inspekcije nisu doprle molitve.

Može li se molitvama "vatrena" pretvoriti u "svetu vodu", najbolje znaju u Kruševcu, gde je nadležni episkop David Perović osveštao magacin preduzeća Viva, u kojem ima alkoholnih pića. A da Nišlije ne ostanu uskraćene za "sveto iće i piće" i ostalu osvećenu svakovrsnu potrošačku robu pobrinuo se lično patrijarh Irinej, koji je osveštao niški trgovinski centar.

Od kako im je osveštan gradski vodovod, Novosađani saznadoše kako od česmovače nastaje "bogojavljenska vodica". Naime, posle osveštavanja vode iz gradskog vodovoda u buradima, sveštenik je u besedi istakao da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

Mada u narodu postoji izreka da "besposlen pop i jariće krsti" u Patrijaršiji SPC tvrde da Tipik (crkvena knjiga) ne zabranjuje sveštenoslužiteljima da vrše osvećenja po želji vernika pod uslovom da želje nisu sablažnjive.

- Kad uoči krsne slave i Vaskrsa sveti vodicu u kući običnog vernika, paroh uglavnom dobije skromnu novčanu nagradu. Kriza je i nemaština. Ali, zato daleko bolje se prolazi kad se sveti vodica pred stranačku ili gradsku slavu, kad tajkuni žene sinove, udaju ćerke i krštavaju unučad, ali i kad se venčavaju estradne zvezde. Tad se obično ne pita za cenu verskog obreda i sveštenik se bogato nagradi. Darodavac kaže da ne želi da se obruka ni pred Bogom ni pred popom - prenose svoja iskustva sveštenici beogradskih crkava.

Ubrzo su se u Smederevskoj Palanci pobrinuli da Novosađani ne budu jedini koji se u Srbiji mogu podičiti da se kupaju u "svetoj vodici". Pozvali su čak dvojicu episkopa: braničevskog Ignjatija i šumadijskog Jovana da im osveštaju hlorisanu vodu gradskog bazena.

Ovom događaju prisustvovalo je mnoštvo žitelja Smederevske Palanke i predstavnici lokalne samouprave. Posle kropljenja svetom vodicom i presecanjem crvene vrpce, svečano je otvoren renovirani kompleks bazena.

* 'Ajmo, Srbi, da se skupe pare d'odu popovi na Sejšele!

* Trojici sveštenika SPC preti 5 godina zatvora?

* Može da vas krsti pekar, lekar, vodeničar...

* Pop vređao i tukao popadiju

* Otac Gavrilo širi veru skajpom i Fejsbukom

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.