Svet izbegao finansijsku katastrofu

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet izbegao finansijsku katastrofu

Svetskoj privredi više ne preti finansijska katastrofa ocenjuje ekonomista MMF-a Olivija Blanšar. U borbi protiv ekonomske krize u prvi plan izlaze finansijsko–budžetske mere najbogatijih država.

"Svetska privreda se zahvaljujući preduzetim merama udaljila od finansijske katastrofe, odnosno kraha globalnog finansijskog sistema, što se može smatrati dobrom vešću kad je reč o borbi sa finansijskom krizom", ocenio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Blanšar.

"Loša vest je što je kriza počela da ispoljava znatno veći i dublji uticaj na realnu privredu", ukazao je Blanšar i dodao da, kao rezultat, MMF sada "nije previše siguran" ni u svoje poslednje prognoze, prema kojima se oporavak privrednog rasta u razvijenim zemljama očekivao 2010. godine.

Kako su u mnogim zemljama, naročito u SAD i Japanu, mogućnosti uticaja na situaciju pomoću kreditno-monetarne politike praktično iscrpene, u prvi plan izlaze finansijsko-budžetske mere, rekao je Blanšar.

Prema njegovoj oceni jasno je šta treba raditi u cilju kontrolisanja krize, ali to nije lako. Neophodno je, s jedne strane, održavati bankarsko-finansijski sistem stabilnim , a sa druge podsticati tražnju, ograničiti pad proizvodnje, povratiti poverenje.

Blanšar se založio za reformisanje međunarodnog sistema finansijskog regulisanja i nadzora u duhu nedavnih preporuka "velike dvadesetorice" i dodao da je MMF spreman da rešava zadatke koji stoje pred njim.

Osvrćući se na to šta će biti posle krize, predviđa se da će vlade većine zemalja morati da se pozabave znatno naraslim dugovima. Sem toga, u pojedinim zemljama doći će do "znatne konsolidacije finansijskog sektora" u kojem će se pojaviti veliko prisustvo države, rekao je Blanšar ali nije precizirao koje su to zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.