Svemirska sonda NASA poslala snimke dve zvezde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020, 15:53

Svemirska sonda NASA poslala snimke dve zvezde

"Nju horajzons", svemirska sonda američke kosmičke agencije NASA udaljena oko 6,9 milijardi kilometara od Zemlje, poslala je snimke dve zvezde koje se nalaze u njenoj blizini.

Zbog efekta paralakse, čini se da se ta nebeska tela nalaze na drugačijim pozicijama u odnosu na one na kojima se mogu videti kada se posmatraju sa Zemlje, a ovo je prvi put da je taj efekat zabeležen pomoću neke svemirske letelice, navodi CNN.

U aprilu, sonda je svoju teleskopsku kameru dugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dometa usmerila ka zvezdama Proksima kentauri i Volf 359, koje su od naše planete udaljene 4,2, odnosno 7,795 svetlosnih godina.

Dobijeni snimci su na Zemlju poslati radio signalom, koji je, putujući brzinom svetlosti, na odredište stigao posle oko šest i po časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svemirska sonda poslala snimke dve zvezde

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2020

"Nju horajzons", svemirska sonda američke kosmičke agencije NASA udaljena oko 6,9 milijardi kilometara od Zemlje, poslala je snimke dve zvezde koje se nalaze u njenoj blizini...Zbog efekta paralakse, čini se da se ta nebeska tela nalaze na drugačijim pozicijama u odnosu na one na kojima se mogu videti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.