Švedski sto po švedskom standardu - u Beogradu

Izvor: Mondo, 06.Jun.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski sto po švedskom standardu - u Beogradu

Mondo vas vodi na prijem Ambasade Švedske u Srbiji, održan povodom Nacionalnog dana te nordijske kraljevine.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp organizovao je prijem u Klubu poslanika u Tolstojevoj ulici u elitnom beogradskom naselju Dedinje, povodom 250. godišnjice usvajanja pravnog akta o slobodi izražavanja u svetu, donetom u Švedskoj.

Na početku proslave održan je seminar na kojem je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da se pitanje slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << informisanja neretko zloupotrebljava u političke svrhe i da se u tim raspravama često ne koriste argumenti.

"Drugačiji pristup, objektivnija diskusija i otvoreni dijalog svima bi nam mnogo značili. Bilo bi dobro da se od Švedske naučimo o slobodi, a još više o odgovornosti", rekao je Vučić, i dodao da se nada će se otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom stići i do objektivnijeg posmatranja tih problema.

Vučić je rekao i da 1998. godine i 1999. godine nije bio uspešan minsitar informisanja.

"Ja sam bio ministar koji je veoma loše obavljao posao, jer nisam imao hrabrosti da se suprotstavim zakonskim normama koje su drugi predlagali, a koje su se lomile preko moje grbače. Bio sam slab i platio sam cenu“, rekao je Vučić.

Asp je naveo da Srbija može dosta da doprinese porodici naroda Evropske unije i istakao da će Švedska podržavati Srbiju dok u potpunosti ne ostvari punopravno članstvo u EU.

Ambasador je, posle seminara, ispratio premijera, a zatim je sa suprugom dočekivao goste.

Pozivu su se odazvali ministri Nebojša Stefanović, Kori Udovički i Zoran Đorđević, ombudsman Saša Janković, državni revizor Radoslav Sretenović i drugi državni zvaničnici.

Švedska je jedan od najvećih donatorima u Srbiji, koji značajne sume novca odvaja za različite projekte, pa su se prijemu odazvali i urednici medija i predstavnici nevladinih organizacija, među kojima su najbrojniji bili predstavnici organizacija za zaštitu prava LGBT zajednice.

U bašti Kluba poslanika uz sladunjave hitove švedskih grupa "Roxette" i "Europe" služila su se skupa pića i najrazličitije đakonije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.