Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski premijer protiv promjene granica na Balkanu

VAŠINGTON - Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, neriješeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obje strane i stabilnost u regionu, ocijenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se "zato ideja o novoj podjeli teritorije ponovo pojavila".

"Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmjenom teritorija", naveo je on u tekstu za "Washington Post", dodajući da ta ideja nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nova i da cirkuliše već godinama u Beogradu, ali da je nedavno privukla pažnju i vodećih albanskih krugova.

"Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje sjeverno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama djeluje prijemčiv, kako mi je rekao tokom razgovora", kaže Bilt.

On, međutim, smatra da, iako se diskurs polako kreće ka novim podjelama u regionu, to je "recept za geopolitičku nestabilnost", pošto je Balkan "ionako suviše bakanizovan".

Prema njegovim riječima, podjela Kosova bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne, a tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čine značajan dio stanovništva.

Bilt kaže da ima i onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmjene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primjedbe.

On, međutim, ocjenjuje da je takav pristup može izazvati nevolje u budućnosti.

"Nesumnjivo, kompromis se mora naći između Beograda i Prištine, kako bi se unaprijedile evropske i atlantske integracije obje zemlje. To može da uključi i veći stepen decentralizacije za srpske dijelove Kosova, i može značiti prijem Kosova u UN", naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je opasno, a Vašington i Brisel moraju da osvijeste pred tim rizicima.

"Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno ranih 1990-ih i ostalo je takvo i sada", ocjenjuje Bilt.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.