Švedska strahuje: Napad Rusije nije isključen

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 23:04

Švedska strahuje: Napad Rusije nije isključen

Stokholm -- U izveštaju Odbora za odbranu švedskog parlamenta navodi se da se ne može isključiti ruski vojni napad na Švedsku.

To je danas preneo švedski javni servis SVT pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako navodi Rojters, u izveštaju parlamenta, koji bi trebalo da sutra bude objavljen, navodi se da, i pored toga što su ruske kopnene snage ''vezane'' u Ukrajini, ne može se isključiti mogućnost druge vrste vojnih napada na Švedsku.

''Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe dodatno snizila svoj prag za upotrebu vojne sile i pokazuje visok politički i vojni apetit za rizik. Sposobnost Rusije da izvede operacije sa vazdušnim snagama, pomorskim snagama, oružjem dugog dometa ili nuklearnim oružjem protiv Švedske ostaje netaknuta'', dodaje se u izveštaju.

SVT prenosi da je u izveštaju navedena nova doktrina odbrane Švedske, zasnovana na članstvu u NATO, a ne na prethodnoj doktrini koja se oslanjala na saradnju sa drugim skandinavskim zemljama i EU.

Agencija podseća da je Švedska prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini, aplicirala za članstvo u NATO, ali da su Truska i Mađarska još uvek jedine članice koje nisu ratifikovale članstvo Stokholma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"NE MOŽE SE ISKLJUČITI RUSKI VOJNI NAPAD" Evropska država prestravljena mogućnošću izbijanja rata

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023

Švedska je prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini, aplicirala za članstvo u NATO, ali Truska i Mađarska su još uvek jedine članice koje nisu ratifikovale članstvo Stokholma...U izveštaju Odbora za odbranu švedskog parlamenta navodi se da se ne može isključiti ruski vojni napad na Švedsku,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.