Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok prepozano Ljimaja i ostale

Hag -- Zaštićeni svedok L-96, kosovski Albanac, koji je bio zatočen u Lapušniku, prepoznao je Ljimaja, Musliua i Balju.

Kosovski Albanac je očevidac mnogih zločina opisanih u optužnici, uključujući i ubistvo deset zatočenih kosovskih Albanaca na planini Beriša krajem jula 1998. L-96 je identifikovao svu trojicu optuženih.

Haradina Balju, zvanog "Šalja", svedok je identifikovao kao logorskog stražara koji je zatočenike hranio, pojio i povremeno tukao, zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Isaka Musliua koga je viđao u logoru u uniformi vojne policije OVK i čije je karate udarce i sam iskusio i, konačno, prvooptuženog Fatmira Ljimaja, zvanog "komandant Čeliku".

Svedok je Ljimaja video ključnog dana - 26. jula 1998. - kada su pred ofanzivom srpskih snaga, pripadnici OVK evakuisali logor u Lapušniku i dvadesetak preostalih zatočenika poveli u pravcu planine Beriša. Svedok tvrdi da je mogao jasno da vidi "Čelikua", koga je kasnije identifikovao kao Fatmira Ljimaja. Kada su došli do jedne čistine, Balja je jednu grupu zatočenika, njih deset zaustavio i naložio im da sednu.

Svedok je video da su "zauzeli položaje": Balja u sredini, Murizi levo, a vojnik, koji im se u međuvremenu pridružio, desno. Sva trojica su počeli da "zapinju kalašnjikove", a Balja im je - tvrdi svedok - rekao: "Ovo je vaša smrtna kazna." Šta se tada desilo, svedok je opisao na zatvorenoj sednici.

Nema sumnje da je pobegao sa stratišta jer je, kada je sednica ponovo otvorena za javnost, govorio o tome kako su za njim pucali, a on je trčao i kotrljao se niz brdo, sve dok im nije umakao.

Svedok je, koliko se moglo shvatiti iz javnih delova njegovog iskaza, zločin na planini Beriša u avgustu 1998. prijavio srpskim vlastima, a dve godine kasnije i predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu. Odveo ih je do mesta pogubljenja, gde su pronašli posmrtne ostatke žrtava. Rekao im je da, ukoliko tog dana ostave ostatke žrtava na planini, "sutra tu više neće biti kostiju." Šta su mu odgovorili i da li su tim povodom nešto učinili nije poznato, pošto se ponovo prešlo na zatvorenu sednicu.

Sudeći po onome što se u protekla tri dana čulo u retkim javnim delovima njegovog svedočenja, L-96 bi mogao da bude jedan od ključnih svedoka optužbe na suđenju trojici bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u logoru Lapušnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.