Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Sve je bilo zapaljeno

Zagreb -- Na suđenju Mirku Norcu i Rahimu Ademiju za ratne zločine u akciji Medački džep svedočio je jedan od zaštićenih svedoka.

Svedok skrivenog identiteta, koji je svoju izjavu dao putem video-veze, potvrdio je da je u septembru 1993, kada je sprovedena ta vojna akcija, živeo u selu Čitluk, gde nakon akcije, kako je rekao, nijedna kuća nije ostala čitava.

"Kada sam se s Unproforom vratio u selo, sve je bilo zapaljeno, nijedno od 60-ak domaćinstava nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo čitavo" kazao je svedok, koji tvrdi da u Čitluku tada nije bilo nikakve vojske, već samo civilno stanovništvo.

Rekao je i da su u srpskim selima postojale samo seoske straže, te da je od svih ubijenih samo jedan muškarac imao pušku.

Svedok je izjavio da lično nije video likvidacije civila, ali je, kako je rekao, čuo priče o mučenjima i masakriranjima, a dodao i da on sam nije video hrvatske vojnike da pale ili uništavaju po selu, ali tvrdi da je na tom području tada bila jedino hrvatska vojska.

"Neko je bio zapaljen, neko zaklan, a nekoga su vukli automobilom", ispričao je svedok o onome što je čuo.

Na početku svedočenja on je "zahvalio" optuženom Norcu što ga je, kako je rekao, granatiranjem njegovog sela naterao u bekstvo i tako spasao od sigurne smrti.

Odbrana generala Norca prigovorila je na deo svedokove izjave da u selima gde je organizovana akcija nije bilo srpskih vojnih snaga.

Sam Norac je rekao da mu je poznato kako je upravo u selu Čitluku bila smeštena cela vojna jedinica sa minobacačima, te da su vojnici bili smešteni po kućama.

"Takođe su imali i induktorsku mrežu za komunikaciju", izjavio je optuženi general Norac.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak 29. oktobra, a još nije poznato da li će biti saslušani novi zaštićeni svedoci koji su bili ranije najavljeni, ali se nekoliko njih uopšte nije pojavilo na sudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.