Svedoci o borbama u Hrasnici i Foči

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci o borbama u Hrasnici i Foči

Na suđenju Radovanu Karadžiću svedoci Janko Ivanović i Ilija Mišćević potvrdili da su u Hrasnici videli kako muslimanske snage otvaraju vatru iz pokretnih minobacača na srpske položaje oko grada. Muslimanske vlasti su za napuštanje Sarajeva od civila tražile "10.000 nemačkih maraka", rekao Ivanović.

Odbranu pred Haškim tribunalom, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je iskazima trojice svedoka o ratnim zbivanjima u sarajevskom naselju Hrasnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u Foči.

Svedoci Janko Ivanović i Ilija Mišćević potvrdili su da su u Hrasnici videli kako muslimanske snage otvaraju vatru iz pokretnih minobacača na srpske položaje oko grada. Ubrzo bi, po svedocima, usledio artiljerijski odgovor Vojske Republike Srpske.

Svedočeći preko video veze, Ivanović i Mišćević izjavili su i da su Srbi u Hrasnici morali da idu u radne vodove koji su radili i na iskopavanju rovova na frontu. Ivanović je rekao i da je "sahranjivao Srbe koji su umrli ili poginuli na kopanju rovova", ali sudije nisu dozvolile dalje iskaze o stradanju srpskih civila zato što to nije predmet procesa.

Po Ivanovićevim rečima, muslimanske vlasti su za napuštanje Sarajeva od civila tražile "10.000 nemačkih maraka".

Svedok Miščević izjavio je da su muslimanske snage proizvodile granate u garažama pored njegove zgrade, a "kalile" ih u fiskulturnoj sali obližnje osnovne škole. Opisao je i eksploziju avio-bombe koja je razorila kuću u blizini te škole.

Za razliku od prethodnih svedoka Karadžićeve odbrane, oficira VRS, koji su tvrdili da je u školi bila komanda Armije BiH i da je stoga bila gađana avio-bombom, Miščević je izjavio da su u školi bili "vojni odsek i grupa zatočenih civila".

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Miščević je kazao da "treba biti pošten i reći da je srpska strana svakodnevno tukla" i kada Armija BiH nije dejstvovala, a da je na ta dejstva odgovarala "vrlo brzo i žestoko".

Navod optužnice da su pripadnici srpskih snaga silovali muslimanske žene u Foči 1992, Karadžić je nastojao je da opovrgne preko iskaza svedoka Milutina Vujičića.

Vujičić je posvedočio da je noću "čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali Partizan" koju je nazvao "prihvatilištem". Žene iz okolnih sela "koja su napustile muslimanske snage", bile su dovedene u Foču radi "zaštite od srpskih paravojski u tim selima" i preko dana su mogle slobodno da se kreću, izjavio je svedok.

Po Vujičiću, muslimanski muškarci bili su "radi zaštite smešteni u druge objekte", poput Kazneno-popravnog doma. Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, u tom zatvoru počinjeni su teški zločini nad pritvorenicima.

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske, optuženom i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, biće nastavljeno sutra.

Karadžić (67) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, tokom rata 1992-95. godine.g

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svedoci odbrane o Foči, Hrasnici...

Izvor: B92, 17.Jan.2013

Hag -- Odbranu pred Tribunalom, bivši predsednik RS Radovan Karadžić nastavio je iskazima trojice svedoka o ratnim zbivanjima u sarajevskom naselju Hrasnica i u Foči...Karadžić (67) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.