Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje rođaka žrtava Škorpiona

Beograd -- Suđenje petorici pripadnika Škorpiona nastavljeno svedočenjem članova porodica ubijenih Saiba Salkića i Smaila Ibrahimovića.

Svedok Hana Salkić (53) rekla je da je svog sina Saiba Salkića (20) prepoznala na video-snimku, koji su napravili sami Škorpioni, kada su streljali šestoricu srebreničkih muslimana u mestu Godinjske Bare, kod Trnova 16. ili 17. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu, Hana je plačući pokazala sliku sina, koga je sa njegovim ocem poslednji put videla kada su otišli u šumu ujutro 11. jula 1995. godine, pre ulaska srpskih snaga u Srebrenicu.

"Željela bi da znam istinu, zašto su ubili moje đete. Bila sam ponosna na moje đete, nikome ništa nažao nije učinio. Željela bi samo da se zločincima sudi po pravdi i da saznam gđe mi je đete, da mu obilježim grob", rekla je Salkićeva.

Na snimku streljanja, koji je prvu put prikazan pred Haškim tribunalom jula prošle godine, svedok Semir Ibrahimović (19) je prepoznao svog oca Smaila Ibrahinovića (35), koga je poslednji put video 11. jula 1995. godine, kada je otišao iz srebreničkog naselja Konjić Polje pre ulaska srpskih snaga.

"Mog oca su najviše udarali. Rekao je: 'Daj mi vode pa me ubij'. To nisu ljudi, to su životinje. Htio bih da ih pitam zašto su se najviše okomili na mog oca i udarali ga u glavu?", rekao je Ibrahimović.

Na početku dokaznog postupka, juče su svedočili članovi porodica ubijenih Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (17) i Sidika Salkića, posle čega je drugooptuženi Pero Petrašević (36) u obraćanju porodicama žrtava priznao da je "učestvovao u egzekuciji po naređenju".

Petrašević se jedini od optuženih nije izjasnio o krivici, navodeći da će kasnije izneti odbranu i dopuniti priznanje istražnom sudiji od 8. septembra prošle godine, da je bio prvi od optuženih koji je pucao u zarbljenike, izvršavajući naređenje Slobodana Medića (39).

Na početku suđenja 20. decembra prošle godine, prvooptuženi komandant "Škorpiona" Slobodan Medić rekao je da nije kriv po optužnici da je naredio streljanje, kojem nije prusustvovao, a svoju krivicu su negirali i optuženi Aleksandar Vukov (33), te Aleksandar Medić (38) i Branislav Medić (36).

Za zločin kod Trnova, pored izvesnih "Đoleta Šiptara", "Mome Turčina" i "Bobe", tereti se i Milorad Momić, koji je u bekstvu, dok je Slobodana Davidovića Županijski sud u Zagrebu nedavno osudio na 20 godina zatvora.

Svedočenjima ostalih članova porodica žrtava, suđenje se nastavlja 21. februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.