Sve više roda zimuje u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 08.Dec.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više roda zimuje u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica saopštilo je danas da sve više roda zimuje u Srbiji i zato apelovale na građane da, ako primete tu vrstu ptica selica da prijave ornitolozima.

S dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve a zbog promene klime ili nešeg drugo,svedoci smo sve češćeg ostanka ovih gracioznih ptica, prvenstveno u i oko naselja u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako rode uvek privlače pažnju ljudi, veliki broj zabrinutih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ljubitelja ptica javlja se Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i obaveštava ih da su ostale u njihovom kraju.

Meštani, misleći da je neki problem s pticama, od ornitologa zahtevaju pomoć u vidu zbrinjavanja roda.

"Manji broj belih roda naučio je da prezimi u našem okruženju. Ove pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima", kaže ; koordinator Popisa belih roda u Srbiji Sandra Jovanović.

Ona je apelovala na građane da se ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju.

"Pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede", rekla je Jovanović.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.