Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što napravi, izveze u Škotsku

Sve što napravi, izveze u Škotsku

LJUBOVIJA - Svi komadi nameštaja izrađeni u ljubovijskoj radnji 'Orka' prodaju se isključivo u Škotskoj. Posebno zanimljivo je i to da su police za knjige, ogledala, klupe, sanduci, ormani napravljeni isključivo od starih vrata, prozora, kreveta.

- Sve je urađeno je od starih vrata, prozorskih kapaka, kreveta, vojničkih sanduka. Sve to otkupljujem po celoj Srbiji, a onda od toga pravim komade nameštaja koji se prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Škotskoj - kaže Duško Drlačić (50), vlasnik 'Orke'.

Njegov nameštaj nije lakiran sjajnim lakovima već je premazan pčelinjim voskom.

- Na svakom komadu nameštaja mora da se vidi od kog je drveta. Zato isključivo koristim vosak, nikakve bajcove, lakove i slično -priča Duško.

A i njegov početak je bio neobičan. Sa porodicom je 1992. godine izbegao iz rodnog Sarajeva u Ljuboviju, odakle mu je otac. Posle šest meseci se obreo u Aberdinu, u Škotskoj, gde se zaposlio kod stolara koji se bavio restauracijom nameštaja. Prethodno ga je video kako šmrkom pere neki stari orman. Mesec dana je kod njega samo šmirglao, lakirao. Potom je pitao gazdu da mu dozvoli da nešto napravi, a on ni da čuje.

- Nisi ti majstor, veli. Onda gazda ode na odmor, a u radnju dođe jedna Belgijanka i traži da joj se napravi polica za knjige. Ja joj za vikend napravim policu od starih vrata sa kojima gazda nije znao šta će. Ona se oduševi, pošalje i drugaricu, i ona se oduševi - nastavlja Duško.

Kada se gazda vratio, rekao mu je da se 'ne može to tako, jer nije majstor'. Onda se Drlačić naljuti i ode kući. Međutim, njegove su se police već pročule i potražnja je počela. Gazda ga moli da se vrati na posao.

- Vratim se i počnem da pravim nameštaj po mome. U početku su me zezali da je to 'bosanski dizajn', ali posao je cvetao. Preko 2.000 starih vrata sam mu potrošio za sedam godina - seća se Duško.

A onda mu je pukao film i 2000. se vratio u Ljuboviju.

Falili mu naši ljudi. Krenuo je po selima da otkupljuje stara vrata, prozore, ormane.

- Vrlo brzo se ispostavilo da za moj nameštaj ovde nema kupaca. Naši lovatori vole firmiran nameštaj za 35.000-40 000 evra, nema veze što to nije kvalitet. Oni koji znaju prave vrednosti nemaju pare ni prostor gde bi ga stavili - kaže Duško.

Uvidevši to, uspostavlja saradnju sa bivšim gazdom u Škotskoj, koji mu postaje partner, i sada kamioni iz Škotske dolaze u Ljuboviju i sve što 'Orka' proizvede voze u Aberdin. Duško se ne žali, ali želi više.

- Želja mi je da počnem da radim nameštaj po uzorcima starim 200-300 godina koje imam, i to od novog drveta. Međutim, za to nemam ni sredstava ni tehnologiju. Ne mogu ni značajniji kredit da podignem, jer za to treba hipoteka, a ja nemam šta da založim. A na ovom poslu bi moglo da radi četiri-pet različitih proizvođača ne brinući za plasman - kaže na kraju Duško.

Jugoslav Trijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.