Sve me podseća na situaciju posle raspada Jugoslavije

Izvor: B92, 05.Mar.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve me podseća na situaciju posle raspada Jugoslavije"

Bivši predsednički kandidat opozicione makedonske SDSM Zorana Zaeva poručuje da ta stranka može da formira vladu i mimo predsednika Ðorđa Ivanova.

On odbija da Zaevu poveri mandat za sastav vlade.

Ivanov nije ključni faktor u formiranju vlasti, tvrdi Frčkovski za Tanjug i ističe da parlament može da konstituiše većinu i formira vladu, ali je pre toga neophodno izabrati predsednika Sobranja.

Frčkovski kaže da je naophodno poštovati Ustav, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u skladu sa najvišim državnim aktom nemoguće ignorisati većinu biračkog tela od 620.000 glasača i 67 mandata, koliko je Zaev obezbedio u skupštini na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Svidelo se to nekome ili ne, demokratski uzusi se ne mogu preskočiti, a ti glasovi se ne mogu dezavuisati", rekao je Frčkoski.

On smatra da je Ivanov odbijanjem da mandat za formiranje nove vlade dodeli Zaevu praktično izvršio politički "suicid" i da mu ponestaje manevarskog prostora.

Ivanov je neposoredno nakon decembarskih izbora mandate za sastav nove vlade dodelio bivšem premijeru lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevski, ali su njegovi pokušaji da napravi koaliciju sa najuticajnijom albanskom partijom DUI propali

Inače, VMRO-DPMNE je na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru osvojila 51 mandata, dok SDSM ima 49.

SDSM je u međuvremenu uspela da ispregovara koaliciju sa dve albanske partije, DUI I pokretom BESA, a deo dogovora je takozvana Tiranska deklaracija, kojom se Albancima u Makedoniji značajno povećavaju prava.

"Albanci nisu faktor ove priče", tvrdi Frčkoski i kaže da je i VMRO-DPMNE Gruevskog u prethodnim pregovorima sa DUI prihvatila "albansku platformu", čak, kako tvrdi, I više nego Zaev.

Trenutno, tvrdi, nema govora o promeni himne i o ustavnom pitanju albanskog jezika.

Kao problem ističe to što se, kako navodi, "upalila ideološka sijalica", kada je u celu priču umešana Tirana.

Tvrdi, međutim, da je to propaganda i interes ljudi iz VMRO-DPMNE, koji znaju da će morati da odgovaraju nakon dolaska nove vlasti.

On dodaje da SDSM neće odustati, uprkos protestima građana.

Ovo je, kaže Frčkoski, nešto kao bolest koja mora da se preleži, a čitava siguacija ga, napominje, podseća na onu iz 1990, 1991, 1992, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.