Sve je spremno za Prajd u Beogradu

Izvor: Radio 021, 11.Sep.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za Prajd u Beogradu

U ponedeljak, 14. septembra počinje nedelja ponosa, a Prajd će bti održan u nedelju, 20. septembra u podne, najavio je član Organizacionog odbora te manifestacije Boban Stojanović.

Tokom Nedelje ponosa biće održano niz kulturnih, filmskih i zabavnih programa, a glavni događaj, šetnja će se kretati trasom od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Trga Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Stojanović je konstatovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je uoči ovogodišnje Parade ponosa znatno manje pretnji nego prethodnih godina i očekuje da će ukupna manifestacija proći u najbolje redu.

Šetnja je, kaže, ključna jer ukoliko je bude, to će biti prvi put da se Prajd održava dve godine za redom. Očekuje učešće 2.000 učesnika na Paradi, i dodaje da se nada da će se i ove godine, poput prethodne, jedan broj ljudi iz vlasti i političke sfere, potruditi i doći na Prajd, jer njihovo prisustvo smatra važnim.

"To znači nama, ali to je i jasna poruka. Činjenica je da njihovo prisustvo afirmiše sve što radimo i pokazuje u kom pravcu treba da ide društvo", kaže Stojanović. Govoreći o pravima LGBT osoba, Stojanović navodi da je teško govoriti o velikom napretku.

Smatra i da je pitanje, čak i da su usvojeni neki zakoni, koliko bi zaživeli u praksi, iako je činjenica da su institucije sada mnogo otvorenije.  "Na nivou institucija je primetno je da nemamo eksplicitni govor mržnje", naveo je.

Prema izveštaju Gej strejt alijanse, znatno je manji broj prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja u prošloj nego u 2013. godini, napominje i dodaje da priča o Prajdu uoči njegovog održavanja uticala da pripadnici LGBT zajednice budu hrabriji i kažu da su to što jesu.

Prema rečima Stojanovića, nedavna istraživanja su pokazala da je broj koji kažu da poznaju pripadnike LGBT zajednice porastao sa deset na 18 odsto, što smatra veoma značajnim jer, kako kaže, to znači da postajemo tolerantnije društvo. Stojanović je najavio da će u nedelju u Pionirskom parku, Udruženje građana "Egal" i Gej lezbejski info centar organizovati skup "Ponos trans osoba". To je, dodao je, legitiman izbor tih udruženja.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.