Sve je sada na ličnoj odgovornosti

Izvor: B92, 15.Jun.2020, 09:32

"Sve je sada na ličnoj odgovornosti"

Beograd -- Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija.

Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona da mogu da se vrate određene mere, ona je rekla da može da se uvede zabrana ulaska u gradski prevoz bez maske, ali da kaznena politika nije popularna i da se nije pokazala efikasnom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Sve je sada na ličnoj odgovornosti. Nemamo ličnog policajca za svakog od nas. On mora da bude u našoj glavi. Ne samo za kovid 19, već i za ostale zarazne bolesti", rekla je Kisić Tepavčević za PInk.

Kaže da je zdravstveni sistem spreman ukoliko se virus u drugom talasu vrati na jesen, da je ojačan i sa kliničkog i sa laboratorijskog aspekta. Naglašava da u ovom periodu nije velika verovatnoća prenošenja virusa kao što je bilo u zimskom periodu i da se sada virus teže prenosi.

"Neki od nas su se više opustili nego što bi trebalo, iako stalno ističemo da je virus tu, da je prisutan i da moraju da se primenjuju preventivne mere koje su svima poznate", navela je ona. Kaže da su najstariji sugradjani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske.

"Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Medjutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mladja populacija", navela je ona.

Govoreći o sportskim dogadjajima na otvorenom, KIsić je rekla da kada je doneta odluka da mogu da se organizuju dogadjaji na otvorenom, Krizni štab je dao i preporuke. "To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske dogadjaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika", zaključila je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kisić Tepavčević: Leti se korona teže prenosi, zdravstveni sistem spreman za drugi talas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i korona virusa...Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca...Komentarišući izjavu epidemiologa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.