Sve javne nabavke od sada preko agencije

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve javne nabavke od sada preko agencije

Trošenje novca iz gradskog budžeta namenjenog projektima i tekućim troškovima u zdravstvu ide sporije nego što je očekivano, jer pojedine ustanove ciljano opstruiraju rad Sekretarijata za zdravstvo, tvrdi Dragana Jovanović, gradska sekretarka za zdravstvo.



Poslednji primer u nizu je procedura nabavke devet digitalnih radiografskih uređaja sa sistemom za radiološku dijagnostiku za ustanove primarne zdravstvene zaštite, kojoj se ne nazire kraj. Gradska sekretarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zdravstvo prof. dr Dragana Jovanović potvrđuje u izjavi za „Blic" da je više nego očigledno da su političke igre umešane u tendere i nabavke i da je nekome cilj da se sve to oduži kako bi se ona prikazala nesposobnom za funkciju na kojoj je.

- To što građani čekaju zbog nečijih političkih ambicija i nameštaljki njih nije briga. Sve se namerno odugovlači. Političko prepucavanje preko leđa građana je najstrašniji deo ove priče - smatra dr Jovanović.

Da bi se izbegli ovakvi problemi ona je sve nabavke za 27 zdravstvenih ustanova koje pripadaju Gradu prenela na Gradsku agenciju za javne nabavke.

- Domovi zdravlja i kliničko-bolnički centri više ništa neće sami nabavljati. Bilo je ustanova koje su regularno sprovodile tendere, ali od sada će se sve raditi na jednom mestu - dodala je dr Jovanović.

Centralizovane nabavke onemogućiće situacije poput aktuelne sa nabavkom rendgena čija je procenjena vrednost 101.694.915 dinara, a zbog nepravilnosti u ponudama mnogobrojnih ponuđača neće biti skorije realizovana.

Profesorka Jovanović naglašava da su ponude veće za 50 i 100 miliona dinara od predviđenih sredstava. Zato je Komisija za javnu nabavku dobara preporučila naručiocu da donese Odluku o odbijanju svih ponuda.

- Ne želim da se baca novac niti da se ishitreno donose odluke. U procesu nabavke su i uređaji za digitalizaciju koji omogućavaju da se dobije digitalna slika na cd-u nakon snimanja rendgenom, ali ti uređaji nemaju smisla ako je rendgen stariji od tri godine, što do sada nije poštovano. To je onda bačen novac - smatra ona.

Stanje rendgen aparata u beogradskim zdravstvenim ustanovama je zadovoljavajuće, a u kliničko-bolničkim centrima su mahom novi aparati.

Novi direktori

Na sednici Skupštine grada u ponedeljak biće prihvaćene smene direktorki Doma zdravlja „Novi Beograd" dr Katarine Vekić i dr Milke Stanojević iz DZ „Grocka". Na istoj sednici biće izabrani vršioci dužnosti direktora ove dve ustanove i izabrani direktori nakon završenih konkursa u domovima zdravlja „Palilula" i „Zvezdara" i u kliničko-bolničkim centrima „Zvezdara", „Zemun" i „Bežanijska kosa".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.