Svaki šesti stanovnik Srbije alkoholičar

Izvor: Politika, 01.Nov.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki šesti stanovnik Srbije alkoholičar

BEOGRAD – Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a dve trećine mladih je svoje prvo piće popilo u porodici, uz prisustvo i odobrenje roditelja, rečeno je na konferenciji za novinare.

Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi, a prema istraživanju Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” mladi u Srbiji prvo pijanstvo dožive sa 13 i po godina, dok svaki četvrti srednjoškolac redovno konzumira alkohol.

Prosečan srpski alkoholičar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bez obzira na pol, star je 45 godina, rečeno je danas na konferenciji za novinare o alkoholizmu u Srbiji.

Prvi pilot projekat o tipologiji srpskih alkoholno-zavisnih pacijenata sproveden od februara do maja, obuhvatao je podatke 285 pacijenata koji se leče u zdravstvenim centrima Srbije.

Prosečan srpski alkoholičar se može dijagnostifikovati kao alkoholičar tipa dva ili tri, tipologije doktora Ota Mihael Leša sa Psihijatrijske Univerzitetske klinike u Beču, rekla je psihijatar Kliničkog centra u Kragujevcu Mirjana Jovanović.

Prema njenim rečima ta tipologija je značajna zbog terapijskih metoda lečenja zavisnika.

„Alkoholičari tipa dva su anksiozni, njima alkohol predstavlja način da razreše konflikt i frustracije. Ovi tipovi akloholičara imaju nisko samopouzdanje i emocionalno su nestabilni”, kazala je Jovanović.

Ona je dodala da alkoholičari tipa tri koriste alkohol kako bi popravili raspoloženje kao antidepresiv, često su agitirni a uočljive su i suicidne tendencije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović istakao je da se u Srbiji beleži povećan nivo konzumiranja alkohola.

Simonović je dodao da je Republična stručna komisija za borbu protiv alkoholizma izradila nacrt predloga Nacionalne strategije za borbu protiv alkoholizma, koja predviđa sprovođenje mera i aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje štetnog dejstva alkohola.

Beta

objavljeno: 01.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svaki šesti stanovnik Srbije alkoholičar

Izvor: EMportal, 01.Nov.2011

Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a dve trećine mladih je svoje prvo piće popilo u porodici, uz prisustvo i odobrenje roditelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Nastavak na EMportal...

Svaki šesti stanovnik Srbije alkoholičar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2011

BEOGRAD -..Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a dve trećine mladih je svoje prvo piće popilo u porodici, uz prisustvo i odobrenje roditelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare...Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi, a prema istraživanju Instituta za javno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Svaki šesti u Srbiji alkoholičar?

Izvor: B92, 01.Nov.2011

Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a dve trećine mladih je svoje prvo piće popilo u porodici, uz prisustvo i odobrenje roditelja, rečeno je na konferenciji za novinare...Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi, a prema istraživanju Instituta za javno zdravlje "Milan...

Nastavak na B92...

Podaci Instituta „Batut" - Svaki šesti je alkoholičar

Izvor: Press, 01.Nov.2011

Tipovi - Podaci pokazuju da su najzastupljeniji tipovi anksiozni pijanac, koji konzumira alkohol za rešavanje konflikata, i depresivni pijanac, koji alkoholom popravlja raspoloženje

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.