Švajcarska, propao referendum o minimalcu

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska, propao referendum o minimalcu

Prema prvim procenama, birači u Švajcarskoj odbacili su na referendumu predlog da radnici budu plaćeni najmanje 22 Švajcarska franka (18 evra po satu), što bi bila najviša minimalna zarada na svetu.

Samo 23 odsto Švajcaraca glasalo je za predlog, po kome bi poslodavci u toj zemlji bi radnike trebalo da plaćaju najmanje 4.000 franaka (3.270 evra) mesečno, pokazuju projekcije.

Reč je o plati koju u većini evropskih zemalja imaju menadžeri srednjeg nivoa, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je agencija AFP.

Zagovornici povećanja minimalne zarade u Švajcarskoj isticali su da bi taj potez bio opravdan zbog izuzetno visokih troškova života u toj zemlji, dok su protivnici ukazivali da bi on finansijski uništio veliki broj švajcarski kompanija.

Ankete uoči referenduma su pokazivale da će dve trećine Švajcaraca glasati protiv tog predloga.

Na referendumu je građanima Švajcarske takođe postavljeno pitanje da li podržavaju više milijardi dolara vredan ugovor o kupovini borbenih aviona od Švedske, a gotovo je sigurno da će biti usvojen predlog da osuđenim pedofilima bude zabranjeno da rade sa decom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Švajcarci odbili minimalnu platu od 3.270 evra

Izvor: Mondo, 18.Maj.2014

Birači u Švajcarskoj odbacili su danas na referendumu predlog da radnici budu plaćeni najmanje 22 švajcarska franka..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.