Švajcarci neće duže godišnje odmore

Izvor: Blic, 11.Mar.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci neće duže godišnje odmore

Švajcarska državna televizija javila je da sve ukazuje na to da su se glasači na današnjem referendumu negativno izjasnili prema predlogu za produženje plaćenih godišnjih odmora.

Prema rezultatima ankete na izlazu sa glasačkih mesta, oko 67 odsto njih se izjasnilo protiv, dok je samo 33 odsto glasalo za produženje odmora. Glasačka mesta zatvaraju se u 17.00 sati.

Referendum je raspisan nakon što je Kongres radničkih sindikata u Švajcarskoj "Travaj svis" prikupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neophodnih 100.000 potpisa. Vodeći poslodavci, kao i ministri iz konzervativnih i socijaldemokratskih stranaka, pokrenuli su razne kampanje protiv incijative. Ulice, železničke stanice i aerodromi izlepljeni su plakatima na kojima piše: "Više odmora - manje poslova".

U proteklih 25 godina Švajcarci imaju pravo na četiri sedmice godišnjeg odmora. Sindikati tvrde da su potrebne još dve sedmice, pošto je zbog sve veće konkurencije, tehnološkog napretka i globalizacije, rad postao sve teži.

Švajcarska, koja nije članica EU, trenutno ima isti četvorosedmični minimum za godišnje odmore, kao u evropskom bloku. Međutim, prema zakonima u pojedinim članicama EU, poput Austrije, Francuske, Italije i Švedske, zaposleni imaju najmanje pet sedmica plaćenih odmora.

Povezane vesti: Referendum u Švajcarskoj o produženju godišnjeg odmora

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarci odbili duže godišnje odmore

Izvor: Mondo, 11.Mar.2012

Državna televizija javila je da sve ukazuje na to da su glasači na današnjem referendumu odbili inicijativu sindikata za produženje plaćenih godišnjih odmora sa četiri na šest nedelja.

Nastavak na Mondo...

Švajcarci ne žele duži godišnji odmor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2012, 00:41

ŽENEVA -..Građanini Švajcarske danas su na referendumu velikom većinom odbacili predlog da godišnji odmori sa četiri, budu produženi na šest sedmica...Protiv predloga koji su dali najveći sindikati bilo je čak 66,5 odsto glasača, a za produženje godišnjeg odmora bilo je 33,5 osto izašlih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.