Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci izglasali ograničenje imigracije

Na nedeljnom referendumu u alpskoj konfederaciji birači većinski glasali za ograničavanje prava strancima na doseljavanje i rad. – Pogođeni su državljani zemalja tradicionalnih pečalbara, ali i građani EU

„Brod je krcat” glasila je referendumska krilatica inicijative za strogo ograničenje broja i uslovljavanje prava stranaca na doseljavanje i rad u Švajcarskoj – pokrenuta od strane ultranacionalistički i krajnje desno orijentisane Narodnjačke partije Švajcarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (SVP) – nazvana po ugledu na incijativu švajcarske vlade iz 1942. godine prošlog veka, kada je uz obrazloženje istog sadržaja zaustavljeno doseljavanje azilanata Mojsijeve vere iz Trećeg rajha.

Birači su ispunili očekivanja njihove krajnje desnice koja je, uzgred, duže od jedne decenije najpopularnija stranka u državi. Većinski su prihvatili inicijativu, premda je prema prvim preliminarnim rezultatima referendum prihvaćen „tesnom” većinom od 50,3 odsto glasova. U apsolutnim brojkama izraženo, prevagu su donela 19.500 glasa. Drugi obavezujući parametar, neophodan za usvajanje referendumske inicijative – takozvana kantonska većina – navodi, ipak, na drugačiji zaključak. Inicijativa je prihvaćena u 17 od ukupno 26 kantona i polukantona.

Šta je prevagnulo u sučeljavanju kosmopolitske i provincijalne Švajcarske, kako su tamošnji liberalni mediji nazvali ovo odmeravanje snaga?

Preovlađuje opšti utisak da je populističkim oratorima narodnjaka pošlo za rukom da „dovedu do usijanja” strahovanja Švajcaraca da bi evropska kriza mogla znatnije da se odrazi na njihovo relativno blagostanje. Na meti pristalica inicijative, međutim, nisu bili azilanti i pečalbari iz zemalja iz kojih se tradicionalno doseljavaju radnici da bi preuzeli poslove koje Švajcarci neće da obavljaju. Inicijativa se usredsredila na građane EU, koji su u minulih desetak godina počeli masovno da se doseljavaju u Alpe.

Prema zvaničnim statistikama, minulih godina se u Švajcarskoj nastanjivalo oko 75.000 građana EU godišnje, što prema navodima organizatora odgovara broju stanovnika švajcarske „poljoprivredne prestonice” – grada Lucerna.

„Ako ovako nastavimo, Švajcarska će do 2060. godine udvostručiti broj stanovnika, sa osam na šesnaest miliona”, upozorio je uoči referendumskog vikenda lider SVP-a Kristof Bloher. Pri tom nije propustio priliku da upozori svoje sunarodnike da će postati stranci na svom kućnom pragu, ali i da doda da će rast populacije finansirati – švajcarski poreski obveznici.

„Mi smo po slovu postojećih bilateralnih ugovora sa članicama EU obavezni da finansiramo njihovu eventualnu bolničku negu, školovanje, da ih umrežimo u naš socijalni sistem... Šta to u praksi znači, lako je objasniti – godišnje zapošljavamo i, naravno, finansiramo po 500 novih mediciskih sestara, oko 600 učitelja i nastavnika, otvaramo svake godine 72 nove škole”, rekao je Bloher.

Rezultati referenduma sada obavezuju vladu u Bernu da u roku od najduže tri godine donese odgovarajući zakon. Kako će taj zakon izgledati i hoće li biti iznađeno kompromisno rešenje, zavisiće u mnogome od Brisela, ali i od stava 28 članica EU pojedinačno, s kojima je Bern potpisao bilateralne ugovore o slobodi kretanja, izbora mesta prebivališta, radnog mesta i školske institucije. Ti bilateralni ugovori recipročno omogućavaju neograničenu slobodu kretanja, školovanja i zapošljavanja Švajcarcima širom EU. Istovremeno predstavljaju osnovni uslov slobodne trgovine između Švajcarske i EU.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.