Sutra novi protest, Davor ostaje u pritvoru VIDEO

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra novi protest, Davor ostaje u pritvoru VIDEO

Pripadnici MUP RS su uhapsili Davora Dragičevića nakon čega su usledila hapšenja još nekoliko osoba, uključujući i majku i pojedine opozicione političare u RS

Novi protest zakazan je za sutra, nakon što je policija rasterala okupljene građane.

Pored Davora Dragičevića, danas su uhapšeni i Davidova majka Suzana, nekoliko pripadnika grupe "Pravde za Davida" te nekoliko opozicionih političara u RS-u.

Nakon što su pripadnici specijalne policije potisnuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građane sa banjalučkog Trga Krajine i nakon što su oni prešli prekoputa, u gradski park Petar Kočić, policija je krenula u novu akciju i rasterala građane i iz parka.

Građani, okupljeni oko grupe "Pravda za Davida", premestili su se potom u portu crkve Hrista Spasitelja u centru grada, gde su zapalili sveće i traže da se oslobodi Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji je jutros uhapšen.

Policija zabranila prilazak mestu na kojem se nalazi slika ubijenog mladića Davida Dragičević. Nešto kasnije pripadnici gradske čistoće sklonili su sliku sa Trga Krajine.

Građani okupljeni na Trgu Krajine u Banjaluci napravili su novo "Davidovo srce" nekoliko metara od mesta sa kojeg su ranije uklonjeni fotografija, cveće i kip.

Davidova majka Suzana stigla je potom na Trg Krajine. Njoj, nakon što je puštena iz policije, nije bilo dozvoljeno da uđe u kuću Davora Dragičevića dok su policajci vršili pretres, javlja Klix.ba.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je pušten na slobodu nakon današnjeg privođenja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ponovo je priveden, prenosi Klix.ba.

Nakon što je pušten na slobodu poslanik u NSRS Draško Stanivuković pozvao je sve da dođu na Trg Krajine. Nakon što je ponovo došlo do kontakta suprotstavljenih strana, prema pisanju Srpskainfo, po drugi put danas je uhapšen Draško Stanivuković.

"Mi ćemo ovde u samom centru Trga napraviti još jedno srce i okupit ćemo se okolo. Naša policija nas tuče. Ovo je Trg svih nas", rekao je Stanivuković, a okupljeni su skandirali "Ubice, ubice, ubice..."

Nakon toga na Trg je stigao veliki broj pripadnika specijalne policije koji su napravili kordon ispred okupljenih.

Nakon što je sa Trga Krajine uklonjen simbolični spomenik "Davidovo srce", građani su napravili drugo unutar kojeg su palili sveće, a kada su komunalci krenuli i to srce da uklanjaju došlo je do sukoba u kojem je nekoliko osoba povređeno.

Nakon što je komunalna policija uklonila predmete koju su se nalazili na Trgu Krajine, odnosno simbole grupe "Pravda za Davida", građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, jutros je uhapšen, a trenutno se nalazi na hirurgiji, jer mu je slomljena ruka. Oglasio se i MUP Republike Srpske

u vezi s informacijom da je jutros privedeni Davor Dragičević zadobio povrede.

"Na zahtev osobe lišene slobode ukazana mu je lekarska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gde su lekari konstatovali da nema povreda", saopštili su iz MUP-a.

Policija je s Trga Krajine odvela i Suzanu Radanović, majku ubijenog mladića, a prema poslednjim informacijama, ona se nalazi u porodičnoj kući, koju policija pretresa.

Osim njih dvoje, uhapšeno je još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred Narodne skupštine RS kada je birana nova vlada RS.

Trg je obeležen žutom trakom, koju je, kako prenose Nezavisne novine, u jednom tenutku presekao poslanik NSRS Draško Stanivuković, pa ga je policija udaljila sa lica mesta.

Sarajevski portal Klix u međuvremenu je javio da je policija privela Stanivukovića i predsednika opozicione PDP Branislava Borenovića.

Navodi se da je Stanivuković priveden nakon što je pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim privedenim osobama.

Grupa "Pravda za Davida" protestovala je zbog ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra policije, jer roditelji ubijenog mladića tvrde da su pripadnici MUP-a RS ubili njihovog sina.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici "pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D. D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti".

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Skupštine RS, pošto je ranije saopštila da su se članovi grupe okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio na dnu rečice Crkvene.

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu "Pravda za Davida", označavajući njene pripadnike kao rušioce RS, strane plaćenike i "soroševce".

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi "Pravda za Davida".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snimci brutalnih hapšenja u Banjaluci VIDEO

Izvor: B92, 25.Dec.2018

Banjalučka policija i pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske blokirali su Trg Krajine na kojem se nalaze okupljeni građani...Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, jutros je uhapšen, a trenutno se nalazi na hirurgiji, jer mu je slomljena ruka...Policija je s Trga Krajine odvela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.