Super-brzi voz povezao Meku i Medinu

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Super-brzi voz povezao Meku i Medinu

Super-brzi voz pušten je u saobraćaj na liniji od Meke do Medine, dva sveta grada islama u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Jutros su dva voza sa po 417 putnika krenula iz tih gradova jedan drugom u susret brzinom od 300 kilometara na sat, saopštila je zvanična agencija Saudijske Arabije SPA.

Super-brzi vozovi dvaput dnevno putuju u oba smera 450 kilometara dugačkom prugom između dva grada, preko luke Džeda.

Putovanje traje svega dva sata, a ranije se putovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dva i po puta duže.

Kralj Salman je zvanično otvorio prugu 25. septembra, kao najveći transportni projekat na Bliskom istoku, a od danas njome putuju i obični putnici.

Krajem 2011. godine španski konzorcijum "Al Šula", sastavljen od 12 španskih i dva saudijska preduzeća, osvojio je ogroman ugovor ispred nemačkih, japanskih i francuskih konkurenata.

Na početku je posao koštao 6,7 milijardi evra, ali je 2016. godine start super-brzih vozova odložen do marta 2018. godine. Tada je Saudijska Arabija pristala da doplati 150 miliona evra za dodatne troškove rada u pustinji, i za postavljanje stanica duž pruge.

Maja prošle godine španski konzorcijum je najavio potraživanje od dodatnih 210 miliona evra.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi super brzi voz od Meke do Medine za dva sata

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018

Super-brzi voz je pušten u saobraćaj na liniji od Meke do Medine, dva sveta grada islama u zapadnoj Saudijskoj Arabiji...Jutros su dva voza sa po 417 putnika krenula iz tih gradova jedan drugom u susret brzinom od 300 kilometara na sat, saopštila je zvanična agencija Saudijske Arabije SPA...Super-brzi...

Nastavak na N1 televizija...

Uspešan najduži let putničkog aviona (VIDEO)

Izvor: Beta, 12.Okt.2018, 13:22

Najduži non-stop let putničkog aviona u svetu, od Singapura do Njujorka, uspešno je danas završen, objavio je CNN.Novi super-efikasni "erbas A350-900URL" Singapur Erlajnsa je 16.700 kilometara prevalio za 17 sati i 25 minuta.Iako ti avioni primaju do 320 putnika, na tom letu je bio samo 161, zbog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.