Sunce nije krivo za globalno zagrevanje

Izvor: Blic, 11.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce nije krivo za globalno zagrevanje

Britansko kraljevsko društvo objavilo je naučni materijal posvećen analizi promena solarne aktivnosti u poslednjih 25 godina 20. veka kojim se opovrgavaju neke od teorija vezanih za globalno zagrevanje.

Na taj način britanski naučnici "skidaju krivicu sa Sunca", a faktor čovek nalazi se u prvom planu. Kako navodi "Gardijan", u martu ove godine na jednom od britanskih televizijskih kanala prikazan je dokumetarni film u kojme je izneta sumnja u hipotezu da je uzrok globalnom zagrevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čovekova delatnost.

Autori filma govorili su o teoriji prema kojoj je promena klime povezana s prirodnim procesima i posledica je solarne aktivnosti, a ne izbacivanja u atmosferu štetnih materija sa Zemlje. Tu teoriju je zastupao astrofizičar s Jevrejskog univerziteta Jerusalima Nir Šaviv. Film je bio izložen oštroj kritici naučnog sveta.

Naučnici Kraljevskog društva takođe su opovrgli i neke od alternativnih teorija. Podaci sadržani u materijalu pokazuju da se solarna aktivnost smanjuje od 1985. godine, ali prosečna temperatura na Zemlji nastavlja da raste brzim tempom, tako da se povećava za 0, 2 procenta za 10 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.