Sumnjivo im: Šta to radi Kina?

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 17:28

Sumnjivo im: Šta to radi Kina?

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas, tokom posete pacifičkoj ostrvskoj državi Tongi, na ''problematično ponašanje'' Kine.

On je naveo kao primere militarizaciju Južnog kineskog mora i ono što je nazvao "ekonomskom prinudom".

On je na konferenciji za novinare rekao da SAD nemaju ništa protiv angažovanja Kine u regionu, ali da postoji zabrinutost da njene investicije moraju biti transparentne i preduzete uz održivo finansiranje, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

"Mislim da je jedna od stvari koje smo videli da, kako je angažovanje Kine u Indo-pacifičkom regionu raslo, došlo je do nekog, iz naše perspektive, sve problematičnijeg ponašanja", rekao je Blinken.

On je ranije razgovarao sa premijerom Tonge Siaosijem Sovalenijem o strateškom značaju pacifičkog regiona, uoči posete Australiji i Novom Zelandu.

Rojters navodi da je Kina poslednjih godina finansirala infrastrukturu i povećala svoje diplomatsko prisustvo u regionu, a kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji prošle godine posetio je zemlje Pacifika.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin posetiće Papuu Novu Gvineju ove nedelje pre nego što se uputi u Australiju, gde treba da počne najveća australijsko-američka vojna vežba. Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je u regionu, gde posećuje francuske teritorije, Papuu Novu Gvineju i Vanuatu.

Blinken će zvanično otvoriti novu američku ambasadu u glavnom gradu Nuku'alofa kasnije danas pre nego što odleti u Velington na Novom Zelandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.