Sukobi demonstranata i policije u Sofiji

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi demonstranata i policije u Sofiji

Sukobi u Sofiji tokom antivladinih demonstracija.Najmanje 20 demonstranata i 12 policajaca povređeno.Policija uhapsila 154 osobe kojih su neke posedovale eksplozivne naprave ručne izrade.

Najmanje 20 demonstranata i 12 policajaca povređeno je danas u Sofiji u sukobima demonstranata s policijom tokom najžešćih antivladinih protesta u poslednjih 10 godina.

Policija je saopštila da je uhapsila 154 ljudi, od kojih su neki kod sebe imali eksplozivne naprave ručne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izrade, preneo je Rojters.

Oko 2.000 ljudi, među kojima studenti i poljoprivrednici, okupilo se ispred bugarskog parlamenta kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije i rasta kriminala.

Okupljeni su zatražili da vlada, koju predvode socijalisti, odmah podnese ostavku. Iz mase su se čuli povici "Ostavke", "Mafija" i slično.

Protesti su počeli mirno, ali su prerasli u nerede pošto su pojedini demonstranti počeli grudvama snega i praznim flašama da gađaju policajce i zgradu parlamenta. Više prozora je razbijeno, a oštećeno je i nekoliko vozila.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 70 odsto od 7,6 miliona stanovnika Bugarske želi ostavku vlade, dok je 75 procenata za raspuštanje parlamenta kojem se pripisuje da nije omogućio napredak u borbi protiv korupcije.

EU, čija je Bugarska članica od pre dve godine, istakla je da je nezadovoljna borbom te zemlje protiv kriminala. Brisel je, zbog toga, već kažnjavao Bugarsku, uskraćujući joj obećanu finansijsku pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.