Izvor: Glas javnosti, 21.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob u vrhu Crkve privremeno zataškan

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi zvone zvona - na uzbunu! Pismo koje je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije uputio vladikama, a koje je „slučajno“ završilo u javnosti očekivano je podiglo mnogo prašine.

Iako je vladika pismo, navodno, namenio samo braći arhijerejima, iz njega se jasno vidi da je njegova osnovna namera da sa sadržinom bude upoznat i narod. Prvojerarhu zahumsko-hercegovačkom jedino se može zameriti što o svemu tome nije progovorio kad je imao prilike, na redovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novembarskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

I dok većini vernika dobar deo pisma uopšte nije jasan, vladika otvara ili podseća na mnoge nagomilane probleme u našoj crkvi.

U ovom trenutku Srpsku crkvu potresaju brojne ozbiljne nevolje, a njeni velikodostojnici nisu kadri da se s njima ozbiljno uhvate u koštac i pokušaju da ih reše.

Mnogo pre ovog pisma bilo je poznato da je jaz između srpskih arhijereja sve dublji, a sporenja oko bitnih stvari sve češća i češća. Trenutno u SPC gotovo da ne postoji važno pitanje oko kojeg vladike mogu da se slože i dogovore. A kad nema rešenja, dugogodišnja praksa do sada je nalagala da se nagomilani problemi „zamrzavaju“ i odlažu „pod tepih“.

Potpuno očekivano, izostali su i javni odgovori na vladikino pisanije. Tek nekoliko episkopa (Longin, Lavrentije) demantovalo je Grigorijeve navode. Ostali prozvani, od desetak episkopa, nisu želeli (ili nisu imali) bilo šta da kažu. „Glavnooptuženi“ mitropolit Amfilohije takođe ne želi da preko medija polemiše sa svojim duhovnim čedom vladikom Grigorijem. On pokušava da naraslo medijsko interesovanje amortizuje i dijalog vrati tamo gde mu je i mesto - u crkvu.

U tom svetlu je i „ušuškano“ saopštenje o prekjučerašnjem susretu pomenute dvojice arhijereja, u kojem se navodi da su crkveni velikodostojnici „bratski razgovarali o tekućim crkvenim pitanjima i o nemiru koji je nastao posle neovlašćenog objavljivanja pisma“. Kaže se i da su konstatovali „da se pokazalo da preterano uplitanje javnosti u ovu vrstu pitanja Crkve ne samo da ne dovodi do rešenja postojećih problema nego ih još i usložnjava“.

Zato je izvesno da će pismo i sukobi u SPC biti zataškani do majskog zasedanja „crkvene skupštine“. Sabor će, čini se, biti poslednja prilika da se započne sa dijalogom, u cilju rešavanja svih problema. U suprotnom, ugled Crkve ozbiljno će biti doveden u pitanje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.