Sukob Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici

Samo dan nakon što su države članice EU osudile vandalizam usmeren protiv Euleksa i izrazile zabrinutost zbog razvoja događaja na severu Kosova, u sukobu Srba i Albanaca povređeno šest mladića srpske nacionalnosti. Albanci u Brđanima počeli obnovu još dve kuće.

Nova tuča Srba i Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice. Šest mladića povređeno u seriji incidenata oko lokalnog fudbalskog igrališta.

Uprkos nedavnim "nesrećnim incidentima" na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO ne smatra da je "sveukupna bezbednosna situacija promenjena" i zato će početkom 2010. godine smanjiti broj trupa Kfora sa petnaest na deset hiljada vojnika, izjavio je, u Briselu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Mislim da su se bezbednosne prilike u celini poboljšale i uslovi su se stekli da učinimo taj korak", rekao je Rasmunsen na konferenciji za novinare, upitan da li ima osnova procena američke agencije Stratfor da na Kosovu može doći do zaoštravanja odnosa između albanske strane i Zapada.

Rasmusen je napomenuo da Atlantski savez ima dugoročan cilj daljeg smanjivanja trupa Kfora, ali i predočio da će svaki novi korak u tom

smanjivanju snaga na Kosovu biti preduzet uz podrobnu analizu bezbednosne situacije.

Do novog incidenta došlo je samo dan nakon što su države članice Evrospke unije osudile vandalizam usmeren protiv Euleksa i izrazile zabrinutost zbog razvoja događaja na severu Kosova.

Prema nezvaničnim informacijama, sukob se pošeo na igralištu na kome Srbi i Albanci često zajedno igraju fudbal, a nešto kasnije i na još jednoj lokaciji.

U Mikronaselju, jednom od tri multietničke sredine u severnoj Mitrovici, do sada nije bilo većih incidenata i sukoba Srba i Albanaca.

Tokom protekle nedelje nakon što su počeli sa renoviranjem zapaljenih albanskih kuća u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, došlo je do sukoba Srba i Albanaca.

Albanci i Srbi gađali su se kamenjem, a pripadnici Euleksa koji sa Kosovskom policijom obezbeđuju to mesto ispalili su više patrona suzavaca i šok bombi u pravcu okupljenih Srba.

Albanci u Brđanima počeli obnovu još dve kuće

Albanci su jutros, u prisustvu jakih snaga Euleks policije počeli raščišćavanje terena kako bi na dve lokacije ubrzo krenuli sa gradnjom i obnovom svojih kuća.

Portparol Euleksa Hans Kristijan Klasing izjavio je da je UNMIK ovlastio neke Albance koji su vlasnici kuća da ih rekonstruišu, a da su pripadnici Euleks policije prisutni da bi sprečili eventualno nasilje i probleme.

"Naša informacija je da je UNMIK dozvolio ovim vlasnicima da rade na kućama, a mi se brinemo za bezbednosnu situaciju i osiguravamo da ne dođe do nekog nasilja", rekao je Klasing.

Situacija u naselju Brđani je izuzetno napeta jer je Srbe koji žive u tom naselju, kako sami tvrde, uznemirilo jako prisustvo Euleks policije.

Jedan od predstavnika Srba iz Brđana Nebojša Minić ocenio je da prisustvo velikog broja pripadnika te policije predstavlja "klasičnu okupaciju", a da UNMIK administracija nije dala dozvolu za izgradnju kuća iz bezbednosnih razloga.

"I Euleks je do juče imao takvo mišljenje, juče smo čuli izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da se mora nastaviti ubrzana gradnja pa me interesuje da li Tači rukovodi Euleksom", rekao je Minić.

Ako je vladavina prava sinonim za Euleks, onda oni danas ne štite pravo već nelegalnu gradnju u ovom delu Kosovske Mitrovice, kazao je on.

Srbi iz Brđana takođe su insistirali da zvanični Beograd preuzme inicijativu i da spreči nasilje nad srpskom zajednicom u ovom mestu.

Na obližnjim brdima vidljivo je prisustvo vojnika Kfora koji osmatraju razvoj situacije na terenu.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.