Sukob Janković-Bratušek oko stranke

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Janković-Bratušek oko stranke

Ljubljana -- Gradonačelnik Ljubljane i osnivač Pozitivne Slovenije Zoran Janković odlučio da se na kongresu stranke 19. oktobar ponovo kandiduje za njenog predsednika.

Gradonačelnik se povukao s mesta predsednika Pozitivne Slovenije pošto mu nije uspelo da postane predsednik vlade i liderstvo stranke prepustio Alenki Bratušek, koja je kasnije postala i premijerka.

Razlog neizbora za premijera je pre svega bio nalaz Komisije za borbu protiv korupcije, koja je Jankovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bivšeg premijera Janeza Janšu optužila za neprijavljivanje dela stečene imovine.

Vest o kandidaturi Zorana Jankovića zatekla je premijerku na službenom putu u Beogradu, gde odluku Jankovića nije želela da komentariše, ali se zato usprotivila odlaganju kongresa, što je ideja nekih članova stranke kako bi se izbegao eventualni ponovni izbor Jankovića.

Najava kandidature Zorana Jankovića, koju je saopštio na konferenciji za novinare, izazvala je reakcije u vladajućoj koaliciji čiji su članovi u tom slučaju najavili svoj izlazak, ali i poljuljala temelje stranke Pozitivna Slovenija koja se podelila.

U međuvremenu je slovenačka premijerka Alenka Bratušek zapretila je danas da bi podnela ostavku ukoliko ne bi bila ponovo izabrana na čelo stranke Pozitivna Slovenija, koja ju je već podržala i to treba da potvrdi na Kongresu stranke, zakaznanom za 19. oktobar.

"Izvršni odbor želi da odloži taj kongres, ocenivši da Alenka Bratušek ima jednoglasnu podršku stranke kao premijerka i kao šef stranke", izjavila je novinarima portparol stranke Maša Kociper.

"Ako ne dobijem podršku da vodim stranku, onda će neko drugi morati da formira novu vladu. To je činjenica", rekla je juče Alenka Bratušek, dok je istovremeno gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković najavio da bi se kandidovao za mesto šefa stranke.

Portparol stranke je rekao da će Kongres Pozitivne Slovenije biti održan uoči narednih parlamentarnih izbora 2015. godine, čime se stranka prvi put javno suprotstavila Jankoviću, osnivaču Pozitivne Slovenije.

Alenka Bratušek je upozorila da bi Janković mogao da iskoristi Kongres da se zameni premijer.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izbori u Pozitivnoj Sloveniji prete vladi Dežele

Izvor: Večernje novosti, 03.Okt.2013

LjUBLjANA - U Sloveniji se ponovo zakuvalo na političkoj sceni, a vlada Alenke Bratušek došla je u pitanje kada se to najmanje očekivalo. Pobedi li Zoran Janković na stranačkim izborima za predsednika Pozitivne Slovenije, to bi bio definitivni kraj vlade Alenke Bratušek. Svi koalicioni partneri...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.