Sudovi ne reaguju na antisemitizam

Izvor: B92, 04.Feb.2010, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudovi ne reaguju na antisemitizam

Beograd -- Zbog antisemitske literature podneto je više od 30 tužbi i krivičnih prijava, ali tužilaštvo i sud nijednu od prijava do sada nisu procesuirali, piše "Danas".

Iako je Savez jevrejskih opština u proteklih deset godina podneo više od 30 tužbi i krivičnih prijava protiv odgovornih za širenje antisemitizma, tužilaštvo, ali ni sud, nijednu od prijava do sada nije procesuiralo, a neki postupci su, prema pravosnažnim odlukama suda, čak i obustavljeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Savez je u februaru prošle godine uputio pismo ministarki pravde Snežani Malović ukazujući da se po njihovim prijavama i zahtevima za sprovođenje istrage ne postupa, a nedavno su o tom problemu obavestili i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Najveći broj tužbi podnet je protiv pojedinaca i izdavačkih kuća zbog širenja antisemitske literature, koja je na našem tržištu, u slobodnoj prodaji po knjižarama, prisutna sa više od 100 naslova.

Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kaže da se takvim stvarima može i mora stati na put, ali da je to sada u nadležnosti tužilaštva.

"U nadležnosti našeg ministarstva jeste da ukazujemo na postojanje i delovanje određenih grupa koje šire mržnju i netrpeljivost, kao što smo ukazali na postojanje spiskova Jevreja u Srbiji, koji su se mogli pronaći na sajtovima određenih organizacija", kaže Karaždić.

Po Krivičnom zakoniku za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U većini knjižara u Srbiji nesmetano se prodaju "Protokoli sionskih mudraca", "Adske protuve", "Jevrejsko ritualno ubistvo", "Ajnštajn i Frojd - dva lažna jevrejska velikana", "Zavera protiv Hrista", "Judeo bankari i boljševička revolucija", kao i dela Adolfa Hitlera.

Književnik Filip David kaže da se literatura sa "najostrašćenijim" sadržajem u Srbiji pojavila tokom Drugog svetskog rata.

"U okviru antisemitske izložbe u Beogradu 1942. objavljeno je petnaestak izrazito antisemitskih knjiga, čiji su autori uglavnom bili domaći pisci. Sada se ta literatura preštampava, kod raznih izdavača. Oni to rade iz komercijalnih razloga, jer su te knjige izuzetno čitane", kaže David.

Kao primer autora koji se u svojim delima vodi isključivo komercijalnim motivima, naš sagovornik navodi Dejana Lučića, poznatog po knjigama "Kraljevstvo Hazara", "Vlada u senci", i najnovijoj, "Teorija zavere".

"Iako je protiv njega podneta krivična prijava, on i dalje nesmetano objavljuje knjige, jer se one dobro prodaju i samim tim donose profit izdavačima i njemu. Ipak, najveći broj naslova antisemitske sadržine objavljuje izdavačka kuća „Ihtus", odnosno Ratibor Đurđević, koji to radi iz čistog uverenja", kaže David.

On dodaje da je razočaran činjenicom da u Srbiji nema javnog mnjenja koje bi osudilo pojavljivanje takve literature, nego uvek mora da se oglasi neko iz jevrejske opštine.

Na pitanje da li očekuje da će se primenom novog Zakona protiv diskriminacije nešto promeniti, naš sagovornik kaže da ne veruje da će se to dogoditi.

"I po Krivičnom zakoniku širenje rasne, nacionalne, i verske netrepeljivosti je kažnjivo, pa niko do sada nije kažnjen, niti je antisemitska literatura zabranjivana", ocenjuje David.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo i sud nemi pred širenjem verske mržnje

Izvor: Danas, 03.Feb.2010, 21:33

Iako je Savez jevrejskih opština u proteklih deset godina podneo više od 30 tužbi i krivičnih prijava protiv odgovornih za širenje antisemitizma, tužilaštvo, ali ni sud, nijednu od prijava do sada nije procesuiralo, a neki postupci su, prema pravosnažnim odlukama suda, čak i obustavljeni.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.