Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za zločin u Suvoj Reci

Beograd -- Trojica svedoka tvrdila su da nisu prisustvovala zločinu i da su o stradanju porodice Beriša saznali tek kasnije.

Radi se o suđenju osmorici bivših pripadnika srpske policije, optuženim za ubistvo 48 članova porodice Beriša u martu 1999. godine u Suvoj Reci. Miroslav Krstić, koji je 1999. radio na mestu referenta za regrutaciju vojnih obveznika u Suvoj Reci, rekao je da je 26. marta kada je, prema optužnici, ubijeno 48 civila u Suvoj Reci, bio u zgradi Vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odseka i da je čuo pucnjavu.

On je naveo da je posle pucnjave pogledao kroz prozor i video "mlade ljude kako nose nešto".

Na intervenciju Sudskog veća da je u prethodnim iskazima tvrdio da je video da oni nose leševe, Krstić je odgovorio da sada nije siguran u to.

On je rekao da je za ubistvo Jašara Beriše, radnika lokalne benzinske pumpe, saznao od izvesnog Jugoslava Jovanovića, kao i da o tome nije razgovarao ni sa kim, pa čak ni sa dugogodišnjim prijateljem, radnikom Državne bezbednosti i jednom od optuženih za ovaj zločin Miloradom Nišavićem.

Drugi svedok Stanko Trbuljevac, policajac u penziji, negirao je navode nekoliko svedoka koji su tvrdili da je on bio prisutan prilikom "utovara leševa", u piceriji u Suvoj Reci, gde se, prema optužnici, dogodio zločin.

Trbuljevac je bio izričit da nije bio na mestu zločina i da ništa nije video.

Treći svedok Krunislav Krasić, koji je bio pripadnik rezervne policije, kazao je da je u vreme zločina bio zadužen za "prikupljanje leševa i njihovo pohranjivanje", ali da o stradanju porodice Beriša nema saznanja.

On je rekao da je leševe prikupljao u okolnim selima, kao i da je o zločinu saznao "iz priča".

Na optuženičkoj klupi nalaze se tadašnji pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Radoslav Mitrović, Radojko Repanović, Nenad Jovanović, Slađan Čukarić, Milorad Nišavić, Miroslav Petković, Zoran Petković i Ramiz Papić.

Oni se terete da su tokom sukoba snaga reda i "Oslobodilačke vojske Kosova" na Kosovu i Metohiji, 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci, učestvovali u zločinu kada je ubijeno 48 civila, uglavnom žena, dece i staraca, članova porodice Beriša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.