Suđenje za Pasuljanske livade sve do istine

Izvor: B92, 30.Jan.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Suđenje za Pasuljanske livade sve do istine"

Jagodina -- Sudija Višeg suda u Jagodini Lepomir Milosavljević odbacio je kritike da suđenje za tragediju na poligonu na Pasuljanskim livadama iz 2012. godine traje dugo.

Kako kaže, trajeće dok se ne utvrdi istina.

Milosavljević je naglasio da to nije saobraćajna nesreća sa lakim povredama, već tragedija u kojoj su izgubljeni životi.

On je Tanjugu rekao da su materija i proces složeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na su svi - tužilac i veštaci, balističari, roditelji poginulih na istom zadatku, a to je utvrđivanja istine.

Milosavljević je ukazao i da su viši sudovi, odnosno civilni, prvi put u toj ulozi, da su sada to radili vojni i da je teško snaći se u svemu i sudijama i tužiocima, a da se postavlja i pitanje da li su i advokati edukovani za taj proces.

"Moj princip je da sve uradimo na najvišem pravnom nivou, legi artis, moramo doći do istine - ko je, na koji način i koliko doprineo ovoj tragediji, a ako je neko brži, molim, izvolite", poručio je sudija.

U Osnovnom sudu u Despotovcu, 22. decembra prošle godine, počelo je suđenje bivšim kadetima VS: Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišku iz Hajdučice za krivično delo "nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice".

Optužnicu zastupa tužilac Marina Vučković, a sudi sudija Blagica Milojević.

Nastavak suđenja je zakazan za 17.februar.

Na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada Opštini Despotovac, 18. juna 2012. u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju.

Poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.