Suđenje odgovornima za aferu melamin

Izvor: RTS, 26.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje odgovornima za aferu "melamin"

Počelo suđenje dvojici muškaraca u Kini zbog proizvodnje i prodaje hemikalije melamin.

U Kini je počelo suđenje dvojici muškaraca zbog proizvodnje i prodaje hemikalije melamin, od koje je, nakon njenog dodavanja mleku, umrlo najmanje šestoro dece, a 300.000 ljudi obolelo.

Muškarci su optuženi za dodavanje melamina mleku da bi mu prividno povećali proteinsku vrednost.

Kompanija "Sanlu", koja je u centru skandala, već je proglasila bankrot.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Policija je saopštila da su Džang Juxun i Džang Janžang ilegalno proizvodili i prodavali "proteinski prah" sastavljen uglavnom od melamina i dekstrina, prenosi agencija Sinhua.

Policija je otkrila njihovu ilegalnu fabriku u provinciji Šandong, na istoku Kine, u kojoj su proizveli 600 tona praha, što je bio najveći izvor melamina u zemlji.

Advokati spekulišu da bi muškarci mogli da budu osuđeni minimalno na kazne od po deset godina zatvora.

Velike kineske mlekare kupovale su neispravno mleko od sitnijih trgovaca bez sprovođenja testova čistoće mleka i njegove nutricione vrednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.