Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šveđaninu za zločin u BiH

Stokholm -- U Stokholmu je danas počelo suđenje Šveđaninu Džekiju Arklevu, optuženom za ozbiljnu povredu međunarodnog prava u BiH 1993.

Arklev, koji se već nalazi na izdržvanju kazne doživotnog zatvora koja mu je izrečena zbog ubistva dvojice policajaca 1999.u Švedskoj, prvi je Šveđanin koji u Švedskoj odgovara za ratne zločine - napade, pljačku i torturu nad jedanaest bosanskih muslimana dok se borio u Bosansko-hrvatskoj armiji, gde je 1993. došao kao plaćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnik.

"Arklev je pruzrokovao ljudima velike patnje, prisiljavao zatvorenika da služe neprijatelju, krao, pribegavao mučenju i neljudskim postupcima, povređujući ljudima dostojanstvo i vređajući ih na osnovu njihovog etničkog i religijskog porekla, rekla je na današnjem suđenju javni tužilac Liza Ram.

Kako prenosi dnevnik "Dagens Niheter" na svojoj veb-strani, svedoci, koji su uglavnom anonimni iz bedzbednosnih razloga, iznosili su detalje brutalnih postupaka Arkleva u Bosni.

Arkleva za sve optužbe očekuje kazna od deset godina do doživotnog zatvora. Kako on već služi kaznu doživotnog zatvora za ubistvo dvojice policajaca, nova kazna neće uticati na njegov zatvorski "status".

"Ali ja želim da mu sud izrekne odgovarajuću kaznu za ovu vrstu zločina, jer to može da utiče na mogućnost Arklevog pomilovanja", rekla je tužiteljka.

Arklevu je za ratne zločine već suđeno u Mostaru 1995., kada je dobio 13 godina zatvora. Vrhovni sud u Sarajevu preinačio je kaznu na osam godina, ali je on oslobođen nakon godinu dana prilikom jedne razmene zatvorenika.

Kada se 1996. vratio u Švedsku, Arklev je ponovo uhapšen, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Istraga je ponovo otvorena 2004. a svedoci su počeli da iznose nove dokaze protiv njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.