Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šešelju počinje 2. novembra

Hag -- Suđenje lideru radika Vojislavu Šešelju počeće 2. novembra, odlučilo je pretresno veće Tribunala u Hagu.

Pored predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija, u veću će biti i sudije Patrik Robinson i Bakone Moloto. Pretpretresna konferencija zakazana je za 1. novembar 2006. godine. Optužnica u 14 tačaka Šešelju na teret stavlja zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini.

Dokazni postupak optužbe bi, prema proceni tužilaštva, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traje 100 dana, odnosno oko šest meseci.

Veće je ranije naložilo tužilaštvu da smanji optužnicu za najmanje jednu trećinu. Tužilaštvo je odgovorilo da je, prema njihovom mišljenju, optužnica već dovoljno sužena, ali da će se povinovati izričitom nalogu suda da to urade.

Šešelj se, posle dobrovoljne predaje, od 24. februara 2003. godine nalazi u pritvoru u Sheveningenu.

Pretresno veće je Šešelju dodelilo engleskog advokata Dejvida Hupera, tako da će optuženi sudu moći da se obraća samo preko advokata, dok će mu se direktno obraćanje dozvoljavati u izuzetnim slučajevima.

Šešelj je prilikom poslednjeg pojavljivanja pred sudom za Hupera rekao da je špijun, čiji je zadatak da onemogući njegovu odbranu.

Na poslednjoj statusnoj konferenciji, koja je održana 14. septebmbra, Šešelj je rekao da se neće pojavljivati na sudjenju dok mu se ne vrati pravo da se sam brani. Stoga je Veće, navelo da će Šešelj, ukoliko se ne bude pojavljivao u sudnici, moći da snimak sa suđenja, na jeziku koji razume.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.