Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Šešelju od 27. novembra

Hag -- Suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Tribunalom počinje 27. novembra.

Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, a Sudsko veće kojim je predsedavao sudija Alfons Ori navelo je da će tog dana uvodnu reč održati tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf.

Drugog dana suđenja Šešelju će biti omogućeno da se sudu obrati izjavom optuženog, koja neće predstavljati uvodnu reč odbrane. Šešelj, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brani sam, uvodnu reč će dati pošto sasluša sve svedoke Tužilaštva, kako je i zahtevao.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio je na konferenciji da će tokom predstojećeg suđenja osporavati govor mržnje kao oblik činjenja krivičnog dela. "Jedinstveni koncept moje odbrane biće da osporavam govor mržnje kao oblik činjenja krivičnog dela. Ja nikada nisam govorom mržnje pozivao na krivična dela, već sam u svakoj prilici pozivao naše vojnike da se pridržavaju odredbi međunarodnog ratnog prava", rekao je Šešelj.

Šešelj je tvrdio i da su lideri u Hrvatskoj, BiH i u zapadnim zemljama tokom rata upotrebljavali mnogo žešći govor mržnje. "Ja nisam bio ni najekstremniji, ni najradikalniji", rekao je optuženi.

Šešelj je ponovio i da će deo njegove odbrane biti tvrdnja da je za zločine za koje je on optužen najodgovorniji bio papa Jovan Pavle II, ali i genocidna politika Vatikana prema Srbima.

Optuženi je precizirao i da će mu za podnošenje pretprocesnog podneska u kom će izložiti tok odbrane biti potrebno mesec dana od dana kada mu bude dostavljena skraćena optužnica.

Tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf najavila je da će optužnica Šešelju biti dostavljena za dva-tri dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.