Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Radončiću i ostalima: Pročitane poruke razmjenjivane sa Dautbašićem

SARAJEVO - Na suđenju lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem, vještak Federalne uprave policije Adnan Bešlić pročitao je poruke koje su sa Dautbašićem putem "vibera" razmjenjivali Radončić, Hadžijahić i Almir Bašić.

Bešlić je dio "viber" poruka koje su razmjenjivali Dautbašić i Bašić pročitao iza zatvorenih vrata, s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na to da je Vijeće isključilo javnost sa dijela ročišta, radi zaštite ličnog života optuženog, a na prijedlog odbrane.

Tatjana Savić, koja brani Dautbašića, isključenje javnosti je zatražila uz podsjećanje da je Vijeće takvo rješenje donijelo i za dio ročišta kada je Bašić saslušavan kao svjedok, te da se u tim porukama pominju lica iz kriminalnog miljea, javio je Birn.

Za dodatna obrazloženja, Savić je zatražila isključenje javnosti, a njen prijedlog su podržali jedan od Radončićevih advokata Asim Crnalić, te Mirna Delalić koja brani Šahmanovu.

Tužilac Božo Mihajlović rekao je da ovim dokazima optužba iznosi i otežavajuće okolnosti, kao i da su optuženi preduzimali pripremne radnje.

Kada se publika vratila u sudnicu, iz pročitanih "viber" poruka se moglo čuti: "Moramo zatvor završavati što prije", a Bašić je Dautbašiću napisao da "sa nekom osobom više ne ulazi ni u kakvu komunikaciju".

Između ostalog, pročitan je set poruka gdje Bašić Dautbašiću piše da zamijeni mobilni telefon iz preventivnog razloga i da niko ne mora znati za njegovu komunikaciju, kao i da nema razlog zašto mu to govori.

"Za svaki slučaj zamijeni aparat, a taj uništi čekićem", stoji u jednoj poruci koju je Dautbašić dobio od Bašića.

Nastavak suđenja je planira za 11. januar naredne godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Suđenje Radončiću: Pročitane presretnute poruke koje su optuženi razmenjivali putem vibera

Izvor: Blic, 21.Dec.2016

Na suđenju lideru SBB, Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem, veštak Federalne uprave policije, Adnan Bešlić pročitao je poruke koje su sa Dautbašićem putem vibera razmenjivali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.