Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Makedoncima za zločine

Hag -- Suđenje Ljubetu Boškovskom i Johanu Tarčulovskom, optuženima za zločine nad albanskim civilima 2001, počeće 16. aprila.

Kako je saopštio sud u Hagu, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije i nekadašnji policijski komandant optuženi su po tri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret im se stavljaju ubistva, bezobzirno uništavanje naselja i okrutni tretman tokom napada na selo Ljuboten od 10. do 12. avgusta 2001.

Prema optužnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boškovski i Tarčulovski su bili učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio nezakonit i direktan napad na civile i civilne objekte u selu Ljuboten, koji nije bio opravdan vojnom potrebom.

Tarčulovski je, navodi se u optužnici, formirao i predvodio policijsku jedinicu koja je napala Ljuboten, uz odobrenje Boškovskog.

U optužnici se precizira da su pripadnici jedinice Tarčulovskog 12. avgusta 2001. u Ljubotenu ubili sedmoricu nenaoružanih albanskih muškaraca koji su pokušavali da se sakriju u kućama i podrumima.

Tokom napada, policija je namerno spalila najmanje 14 kuća, a druge je oštetila ručnim bombama i hicima iz automatskog oružja, navodi se u optužnici.

Između 12. i 15. avgusta 2001. Tarčulovski i njegovi ljudi su, po optužnici, pritvorili, prebijali, ponižavali i fizički i psihički zlostavljali više od 100 Albanaca iz Ljubotena u policijskim stanicama u Skoplju i na drugim mestima, uključujući skopski sud i bolnicu.

Boškovski i Tarčulovski su u pritvoru Haškog tribunala od proleća 2005. Tarčulovskog su uhapsile i izručile vlasti Makedonije, a Boškovski je u Hag prebačen iz Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.