Sudije se izvinile zbog Pinočea

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije se izvinile zbog Pinočea

Santjago -- Čileanske sudije su uputile dugo očekivano izvinjene porodicama čiji cu članovi nestali za vreme režima zloglasnog Augusta Pinočea, a sudovi su ih ignorisali.

"Onima koji su bili žrtve državnog progona... došlo je vreme da tražimo oproštaj od žrtava... i čileanskog društva", navelo je Udruženje čileanskih sudija u saopštenju posle skoro 40 godina od državnog udara u kome je 11. septembra 1973. svrgnut izabrani socijalista Salvador Aljende.

Vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, zatim, preuzeo Pinoče koji je bio na čelu te južnoameričke države do 1990. godine, podseća AFP.

"Moramo jasno i potpuno reći i priznati: pravosudni sistem, a naročito Vrhovni sud u to vreme, nisu uspeli da ostvare svoju ulogu čuvara osnovnih ljudskih prava i da zaštite one koji su bili žrtve državnog progona", poručile su sudije.

Čileanski sudovi su odbacili oko 5.000 zahteva za pomoć u pronalaženju nestalih koje je režim kidnapovao ili ubio, uz obrazloženje da nemaju informacije o njihovoj sudbini.

Vlasti veruju da je Pinočeov režim odgovoran najmanje za 3.200 ubistava i 38.000 slučajeva torture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.